Normal_lily_monori_van_dijken

Je bent dementerend en kijkt in de spiegel. Op een of andere manier constateer je dat je eigen beeld anders is dan anders.  Door een bepaald gevoel of energie wat wordt getriggerd. Een positieve prikkel kan het geluksgevoel vergroten. Een mantelzorger vertelde mij dat een keer en ik geloof daar zeker in. Door persoonlijk contact kun je die prikkel stimuleren, bijvoorbeeld door de aanraking in mijn behandelingen. Je ziet de twinkeling terugkomen in de ogen. Zelfherkenning in de spiegel zorgt voor een vertrouwd gevoel. Deze blog gaat over een dementerende vrouw. Haar dochter vertelt wat de extra zorg en aandacht in de wellness salon voor haar moeder betekent:

Door Lily van Dijken

Schoonheid kent geen leeftijd

Mijn moeder is op 95-jarige leeftijd voor het eerst naar de schoonheidsspecialist geweest in de wellness salon in de zorginstelling Axtioncontinu. Wij hebben daar Lily ontmoet die op het gebied van schoonheidsverzorging alles doet om de patiënten op hun gemak te stellen. Zij verzorgt liefdevolle massages en schoonheidsbehandelingen. De kapper in het huis is altijd al een wekelijks uitstapje voor mijn moeder en nu is daar maandelijks de verwennerij in de wellness salon bij gekomen. Mijn moeder wordt eerst opgehaald door de kapper en die brengt haar naar Lily. Daarna wordt mijn moeder weer terug gebracht naar de kapper om de behandeling af te maken.

Stralen van binnen en van buiten

In eerste instantie was mijn moeder een beetje onzeker en nerveus tijdens de afspraak. De behandeling begon met het maken van contact met mijn moeder. Lily legde mijn moeder stap voor stap uit wat ze ging doen en wanneer ze haar ging aanraken. Mijn moeder kon zo wennen aan Lily en om door haar aangeraakt te worden. Dat was voor mijn moeder al een hele beleving. Na de behandeling kreeg ik de terugkoppeling hoe mijn moeder het had ervaren. Wat fijn om zo betrokken te blijven. Bij de tweede keer wilde mijn moeder heel graag gaan, ze keek er helemaal naar uit. Zij geniet zichtbaar van de aanraking. Mijn moeder straalt als zij van de behandeling heeft genoten. Zij vindt het heerlijk, voelt zich mens en voelt zich gezien! Hoe fijn voor haar dat er op haar leeftijd nog aandacht wordt gegeven aan hoe zij eruit ziet. Het is wonderlijk hoe blij een mens kan worden door de persoonlijke aandacht, even iets wat niet moet maar wat gewoon extra is en fijn. Mijn moeder en ik zijn bijzonder blij met de Wellness salon in de zorginstelling. Mensen die al zoveel hebben moeten inleveren zien toch een lichtpuntje in de behandelingen daar.

Tijdens de intelligente lockdown miste mijn moeder de behandelingen in de salon. Ze vroeg er regelmatig naar en dan legde ik haar uit dat het niet kon vanwege corona. Ze kijkt enorm uit naar het moment waarop ze weer mag komen.

“Een spiegel toont je jeugd, ouderdom en herinneringen” -Lily Monori van Dijken.