Normal_image-2017-03-08

Nederland staat op zijn kop: de zorg verandert, dit heeft impact op iedere Nederlander.

Door #Nieuwedenkersindezorg

Of je nu of in Thuisleefgids-logo-final-cutde toekomst iemand gaat bijstaan of voor jezelf iets moet gaan regelen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Maar hoe vinden burgers hun weg binnen deze nieuwe maatschappij?  Mantelzorg voor Beginners en Thuisleefgids constateren gezamenlijk dat er behoefte is aan duidelijkheid bij de ‘gewone’ Nederlander over de mogelijkheden om dit mogelijk te maken.
 
Gezamenlijk zijn we gaan nadenken op welke wijze we hier verandering in kunnen brengen. In gesprek met zorgvernieuwer Ingela de Witte van EigenZorg kwamen we tot de conclusie dat er momenteel in Nederland twee ontwikkelingen gaande zijn:
 
  1. Mensen die binnen de kaders vanuit een zorgorganisatie /adviesorgaan vernieuwde ideeën ontwikkelen en uitvoeren.
  2. Mensen die vanuit een persoonlijke ervaring of van iemand uit de omgeving met een idee komt en besluit: dit kan anders!

Wie zijn de #nieuwedenkersindezorg?
Thuisleefgids en Mantelzorg voor Beginners behoren beiden tot de tweede groep: vanuit een persoonlijke ervaring een idee uitwerken en op eigen kracht realiseren. Mantelzorg voor Beginners is een wegwijzer op het gebied van mantelzorg en hoe dit te organiseren. Oprichtster Anni Tüski put uit eigen ervaring én uit jarenlange professionele ervaring als beleidsmedewerker.
 
Een onafhankelijk overzicht bieden over welke producten en diensten er nu eigenlijk al op de markt zijn en wat de ervaringen van eerdere gebruikers zijn, is de missie van Ilse Schoormans, voormalig verpleegkundige en de eerste toegepast gerontoloog van Nederland. Zij bouwt dit momenteel uit met haar onafhankelijke landelijke platform Thuisleefgids.nl.
 
Mensen die een eigen idee hebben en besluiten om dit concreet te maken en uit te voeren, hebben de vrijheid om buiten kaders te denken en te handelen.  Een droom wordt werkelijkheid.
 
Wat gaan we doen?
Een nieuwe manier van denken introduceren en vanuit een persoonlijke ervaring een idee uitwerken en op eigen kracht realiseren. Om zo een eenvoudige oplossing te realiseren voor een soms ogenschijnlijk complexe uitdaging.
 
Om #nieuwedenkersindezorg een podium te geven gaan we de komende periode een wekelijkse blogserie starten. Concreet willen we innovatieve projecten, een vernieuwde dienstverlening, een baanbrekend product, gewoon een handig hulpmiddel of een positieve ervaring tonen, waarvan anderen kunnen leren. Op deze wijze ontstaat er een kruisbestuiving waarbij uiteindelijk de eindgebruiker gebaat bij is. Dit is de toekomst van de zorg maar bovenal samenwerken en de verbinding maken met andere #nieuwedenkersindezorg. Het mooie is, dat er hierdoor een vernieuwde energie ontstaat en daardoor ook een warme wind waait door Nederland.
 
Zorgbelang Brabant zal in deze blogserie aanhaken op het thema eHealth. Zorgbelang  vertelt ‘het verhaal’ van de (toekomstige) gebruiker van digitale zorg, ook wel eHealth genoemd. De belangenbehartiger verzamelt, bundelt en verspreidt alle ervaringen van cliënten.
 
Deze blogserie is te lezen op zowel de website van Mantelzorg voor Beginners en Thuisleefgids als op de Nationale Zorggids.
 
Bent u of kent u #nieuwedenkersindezorg? Mail dan naar info@mantelzorgvoorbeginners.nl of info@thuisleefgids.nl 
 
© Nationale Zorggids / Nieuwedenkersindezorg
 
Alle columns van #nieuwedenkersindezorg zijn tevens te vinden op www.mantelzorgvoorbeginners.nl en www.thuisleefgids.nl.