Normal_image-2017-03-08

Enkele jaren geleden ben ik vanuit mijn rol als innovator en creatief ondernemer betrokken geraakt bij een brainstormsessie over communicatie in de zorg. Het trof me hoe ontoegankelijk het taalgebruik was. En hoe moeilijk het was voor patiënten en hun naasten om opties op een rij te zetten en keuzes te maken in het complexe zorglandschap. Ik besloot samen met een team van ontwerpers en communicatie- professionals om een eerste proef op de som te nemen en tot een radicale vereenvoudiging te komen. Op basis van een bestaande test voor veel voorkomende mentale stoornissen ontwikkelden we de Visual Screener: Uit een reeks gradueel verschillende plaatjes kies je dat plaatje dat het best past bij jouw situatie en gevoel. Er wordt nu uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan voor de validatie van deze testen. Het ziet er veelbelovend uit. Simpel en doeltreffend voor een brede groep gebruikers.

Door #Nieuwedenkersindezorg

Rond dezelfde tijd werd bij mijn vriendin chronische vermoeidheid (ME) geconstateerd. Ineens werd ik zelf mantelzorger en kreeg direct te maken met het oerwoud aan regelgeving en keuzes in de zorg. Dat leidde weleens tot frustratie mede omdat je het gevoel hebt niet meer zelf in controle te zijn. Op basis van deze ervaringen besloot ik om het creatief bureau De Keuze Architecten op te richten. We simplificeren complexe situaties en verhelderen keuze mogelijkheden zodat mensen (weer) de regie over hun eigen beslissingen krijgen. Dit doen we vooral door met heldere beeldtaal te werken.
 
We ontwerpen onder meer vragenlijsten met plaatjes erbij die de situatie zodanig simpel en helder weergeven dat iemand intuïtief gestimuleerd wordt om een keuze te maken. We gaan uit van veelvoorkomende thema’s in zorg en welzijn als: Kom ik in aanmerking voor zorg aan huis; Hoe voer ik een belangrijk gesprek met mijn arts of hulpverlener; Hoe bereid ik me voor op een vakantie met zorgvoorzieningen; Hoe bereid ik me voor op het WMO-gesprek? Door een aantal vragen te beantwoorden wordt snel duidelijk of het tijd is om maatregelen te nemen zoals bijvoorbeeld: “Regel voor uw vakantie een vervoerspas. Deze kunt u aanvragen bij Valys.” Afhankelijk van de uitkomst wordt direct een aantal mogelijkheden gegeven en contact informatie van de betrokken instanties zodat de nodige veranderingen makkelijk gemaakt kunnen worden.
 
Vijf jaar na de start van de Keuze Architecten en mijn ‘benoeming’ tot mantelzorger, merk ik dat er nog steeds grote behoefte is aan de vertaalslag die we maken. Ik ben daarom blij dat ik mijn ervaringen kan delen en toepassen om ook anderen wegwijs te maken in de zorg.
 
In samenwerking met ZonMw en het Instituut voor Briljante Mislukkingen organiseren we dit jaar de Briljante Mislukkingen Innovatie Tour 2015. Wilt u meer weten? Kijk op: Briljante Mislukkingen
 
Bas Ruyssenaars, mede-oprichter de Keuze Architecten.