21 december 2020 om 13:09
2 minuten lezen

Bloedbeeld van coronapatiënt kan ernst ziekteverloop voorspellen

Internationaal onderzoek onder leiding van het Radboudumc maakt duidelijk dat het bloedbeeld van een coronapatiënt vrij nauwkeurig voorspelt of de ziekte ernstig gaat verlopen of niet. Dit maakt het voor zorgverleners makkelijker om een inschatting van het verwachte ziektebeeld te geven. Dit blijkt uit een studie die is uitgevoerd in elf ziekenhuizen. Dat meldt Radboudumc.

Bij patiënten die met een corona-infectie in het ziekenhuis komen, wordt vaak een bloedbeeldbepaling (hemocytometrie) gedaan op de spoedeisende hulp en tijdens opname. Het coronavirus gaat gepaard met specifieke veranderingen in circulerende bloedcellen die worden gemeten tijdens een bloedbeeldbepaling. Deze veranderingen in circulerende bloedcellen zijn gebruikt om een algoritme te maken met een voorspellende waarde. De bloedbeeldbepaling blijkt het verloop van het coronavirus beter te voorspellen dan de bloedbeeldparameters die tot nu toe gebruikt worden. De betrouwbaarheid loopt op tot 93 procent na zes dagen.

Ziekteverloop voorspellen

Aan de hand van de bloedbeeldbepaling wilden de onderzoekers weten of is te voorspellen of een opgenomen coronapatiënt ernstig ziek zal worden en behandeling op de intensive care nodig heeft. Ze onderzochten hiervoor de gegevens van 982 volwassen patiënten in elf verschillende ziekenhuizen in heel Europa. En dat bleek te kunnen: specifieke veranderingen in de bloedcellen van coronapatiënten bleken te kunnen aangeven of een ernstig verloop verwacht werd. Door nieuwe laboratoriumtechnieken kan men beter zien of afweercellen in het bloed geactiveerd zijn. Juist deze geactiveerde immuuncellen bleken meer aanwezig te zijn bij coronapatiënten met een ernstig verloop, en ook al tijdens de vroege fase van de ziekte. In een tweede onderzoekspopulatie hebben de onderzoekers de waarde van de prognostische score kunnen bevestigen.

Goedkoop en beschikbaar

Internist-infectioloog en hoofdonderzoeker André van der Ven legt uit: “Een bloedbeeldbepaling is volledig geautomatiseerd, goedkoop, onmiddellijk beschikbaar en één van de meest aangevraagde laboratoriumbepalingen in de hele wereld. Bloedbeeldbepalingen worden routinematig aangevraagd bij coronapatiënten die zich in het ziekenhuis presenteren. Door gebruik van bepaalde technieken kan het karakter van bepaalde bloedcellen beter bepaald worden en zodoende hebben we een betrouwbare prognostische score kunnen ontwikkelen. Deze score geeft een goed inzicht of een ernstig verloop verwacht kan worden en dit kan zorgmedewerkers helpen bij het bepalen van de verdere behandeling.”

Door: Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van dossier corona
    • Dossier Corona

    Mensen met prikkelintolerantie kunnen straks ook genieten van musical Frozen

    Gisteren om 08:30
    • Dossier Corona

    Vaccinatiegraad coronaprik 2024: vooral daling bij 60-plussers

    12 december 2024 om 09:54