Kans op langdurige vermoeidheid na omikronvariant corona neemt af
Mensen die corona hebben gehad, kunnen kampen met langdurige vermoeidheid. Maar met de komst van de omikronvariant is die kans kleiner geworden. Dat blijkt uit een groot RIVM-onderzoek onder ruim 23.000 mensen, zo meldt het instituut.
Vermoeidheid is een van de meest voorkomende klachten bij long covid, maar komt ook vaak voor in de algemene bevolking. Onderzoekers van het RIVM analyseerden hoe vermoeid deelnemers waren voor, tijdens en tot negen maanden na een corona-infectie. Ze wilden weten hoe deze vermoeidheid zich ontwikkelde en wanneer klachten weer op het oude niveau kwamen.
Verschil tussen omikron en delta
Tijdens een corona-infectie nam de vermoeidheid sterk toe. In de eerste 90 dagen na besmetting daalde die klachten aanzienlijk. Maar bij de deltavariant bleven mensen tot 270 dagen na infectie vermoeider dan voorheen. Bij de omikronvariant duurde dit gemiddeld 120 dagen.
Opvallend was dat de vermoeidheid het meest toenam bij 60- tot 85-jarigen, mensen zonder onderliggende aandoening en ongevaccineerden. De deltavariant veroorzaakte bovendien een grotere piek in vermoeidheid dan omikron.
Hoe snel herstelt men?
Gemiddeld duurde het 120 dagen voordat mensen na een omikroninfectie weer op hun oude energieniveau zaten. Dit betekent niet dat niemand langer klachten had, maar gemiddeld gezien was de impact van omikron korter dan die van delta.
Vaccinatie en langdurige vermoeidheid
Het onderzoek vond geen direct verband tussen vaccinatie en langdurige vermoeidheid na een infectie. Wel helpt vaccinatie om ernstige infecties te voorkomen, wat indirect de kans op langdurige vermoeidheidsklachten verkleint.