Normal_virus-4898571_640

Nederland had kunnen weten dat de afgekeurde mondmaskers uit China niet in ziekenhuizen gebruikt konden worden. Dat was vooraf namelijk duidelijk aangegeven, stellen een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en een medewerker van het ministerie van Handel.

"Maskers in verschillende categorieën bieden uiteenlopende beschermingsniveaus; voor dagelijks gebruik en voor medische doeleinden", schrijft Hua Chunying, woordvoerster van Buitenlandse Zaken op Twitter. Volgens haar heeft de Chinese fabrikant duidelijk vermeld dat de mondkapjes niet voor medisch gebruik waren.

Afgekeurde mondkapjes uit China

Dat laatste bevestigt ook Liu Changyu van het Chinese ministerie van Handel. Hij zegt tegen de staatskrant China Daily dat het ministerie die conclusie heeft getrokken op basis van onderzoek naar de afgekeurde mondmaskers in Nederland. Hij adviseert om mondkapjes in China alleen te kopen bij bedrijven die geregistreerd staan bij de gezondheidsautoriteiten, de kwaliteit van tevoren altijd te controleren en ze alleen te gebruiken waarvoor ze zijn bedoeld.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid keurde vorige week een zending mondkapjes af, omdat de kwaliteit van de 600.000 maskers onvoldoende was. Een deel was al verdeeld onder ziekenhuizen. Zondag sprak minister Martin van Rijn van Medische Zorg met de Chinese ambassadeur in Den Haag over de kwestie.

Update: Minister De Jonge wil niet "op elke uitspraak reageren", maar laat weten dat Nederland niet meer afneemt van de fabriek die de mondkapjes produceerde. Het kabinet heeft daarnaast contact met de Chinese ambassadeur. Daar heeft het ook uitgesproken "dat we natuurlijk erg hechten aan de producten die uit China komen. En we hebben het te doen met de spullen uit China", zegt de zorgminister.

China is nu eenmaal de belangrijkste producent van "alles wat met persoonlijke bescherming te maken heeft". Verder moet Nederland kritisch blijven op de kwaliteit die wordt geleverd, aldus De Jonge.

Door: ANP