Rutte: geen nieuwe maatregelen corona, maar voortduren na 28 april reëel

Er komen nu geen nieuwe maatregelen om de corona-epidemie tegen te gaan. De al genomen maatregelen lijken het virus al wat te beteugelen, zegt premier Mark Rutte na afloop van het overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Maar het is nu wel zaak de regels te blijven naleven, ook in het paasweekend, onderstreept hij.

De minister-president waarschuwt om niet achterover te leunen. Dat de razendsnelle opmars van het virus lijkt te vertragen, komt "doordat we ons aan de maatregelen houden". Als Nederlanders dat niet langer doen, "schieten we meteen weer naar een nieuwe hoge piek. Een grotere fout kunnen we bijna niet met elkaar maken." Dat zou "alles tenietdoen wat is opgebouwd", aldus Rutte.

Coronamaatregelen ook in paasweekend naleven

"Hou vol", benadrukte de premier nog maar eens. "Blijf zoveel mogelijk thuis, ook in het komende paasweekend." Hij roept op Pasen dit jaar thuis te vieren. "Misschien met een digitaal bezoek aan opa of oma, met een lekkere paasbrunch met het gezin, of met een wandeling in de buurt." Die wandeling moet natuurlijk wel op anderhalve meter afstand, benadrukt Rutte.

Wielrennen in groepjes, of motorrijden zonder anderen de ruimte te geven, is helemaal uit den boze, herhaalde Rutte nog eens.

Ook onnodig grensverkeer is niet de bedoeling, zei Rutte nogmaals. Duitsland en Nederland patrouilleren vaker in de grensstreek om bijvoorbeeld dagjesmensen te ontmoedigen naar het buurland te reizen.

Voortduren coronamaatregelen na 28 april reëel scenario

Het is zeker reëel dat de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, na 28 april van kracht blijven, zegt de premier. Rutte noemt het verder "veel te vroeg" om te speculeren wat er gaat gebeuren. De week voor de 28e beslist het kabinet welke maatregelen de periode daarna van kracht blijven of moeten worden genomen. 

De premier spreekt van "een lange adem". "Als we vanaf 28 april al stappen kunnen zetten, het loket gaat echt niet in één keer weer open." Volgens Rutte wordt gekeken naar "intelligent" afbouwen van de maatregelen, verwijzend naar wat het kabinet noemt de intelligente lockdown, waar we nu in zitten.
 

Door: ANP