Kabinet wil app voor opsporing contacten van coronapatiënt

Het kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie voor contactonderzoek, wordt nu onderzoek gedaan, zei zorgminister Hugo de Jonge dinsdag na het crisisberaad.

Het intensiever testen en beter kunnen opsporen van besmettingen kan helpen om een nieuwe opleving van de uitbraak te voorkomen, zei hij.

Opsporing en monitoren mogelijke coronabesmetting

Een van de apps waarschuwt als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet blijkt te zijn met corona, waarna je het advies krijgt om binnen te blijven en jezelf in de gaten te houden. En je krijgt dan een verzoek om een tweede app te gebruiken waarmee je makkelijk contact kunt houden met een dokter om je lichamelijke situatie van huis uit te monitoren. "Het is testen, traceren en vervolgens rapporteren". Wat betreft de minister vormen de apps de kern van het nieuwe testbeleid.

Privacy

De Jonge benadrukte dat dit alleen kan "als we heel zorgvuldig omgaan met de privacy". En dat kan volgens hem alleen met vertrouwen van de samenleving. Daarom wil hij de mogelijkheden hiervan eerst nauwkeurig laten uitwerken. Hij hoopt snel met informatie hierover te komen. Andere landen maken ook al gebruik van deze technologie. Het kabinet kijkt daar ook naar.

Autoriteit Persoonsgegevens wil corona-apps controleren

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in een verklaring laten weten de slimme apps te willen beoordelen. De AP bewaakt de privacy van Nederlanders. "Zulke apps kunnen alleen als de privacy geborgd is. Anonimiteit is bij zo’n app het kernwoord", aldus de privacywaakhond. "Wij zijn daarbij zeer scherp, want mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid zorgvuldig met hun gevoelige informatie omgaat. Kan het niet anoniem, dan is er een aparte wet nodig."

Door: ANP