'Miljoen mensen loopt gevaar risico op coronabesmetting op werk'

Een miljoen mensen, in uiteenlopende beroepen, lopen kans op coronabesmetting op hun werk. Tijdens deze crisis werken veel mensen buitenshuis, omdat het niet anders kan. Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV: "Anderhalve meter afstand houden is cruciaal voor onze gezondheid, nu en straks. Dat gaat op veel werkplekken nog niet goed, soms zelfs ronduit slecht, blijkt uit een rondgang langs sectoren. Een onacceptabele situatie." Dit melden de FNV en ANP.

De zorg is in de rondgang niet meegenomen. Daarover stuurde de vakbond dinsdag al een brandbrief naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Helaas is het probleem veel groter. In een tijd waarin het kabinet ons oproept om de maatregelen vol te houden in belang van onze gezondheid én die van de economie, vragen wij het kabinet de signalen vanaf deze werkvloeren ook zeer serieus te nemen", aldus Jong.

Economische belangen krijgen voorrang

Volgens de vakbond wordt de regel over anderhalve meter afstand houden niet nageleefd omdat werkgevers bijvoorbeeld niet bereid zijn productienormen bij te stellen. "Bedrijfseconomische belangen krijgen dan toch voorrang. Vooral werknemers met flexcontracten en onzeker werk zijn hier de dupe van, omdat zij hun baan kunnen verliezen als zij klagen", stelt de vakbond.

In de luchtvaart zijn naar schatting van de FNV zo'n 6000 mensen aan het werk, onder wie ruim 1400 beveiligers op Schiphol. Mensen fouilleren mogen zij niet vanaf de rug doen. "Na lang aandringen van ons kunnen zij dit nu doen vanaf de zijkant, maar mensen hebben hun gezicht dan alsnog naar de beveiliger toegewend. Zij hebben nu eindelijk wel toestemming gekregen om handschoenen te dragen", aldus de FNV.

Samen reizen naar werkplek

In de distributiecentra werken nu ongeveer 61.800 mensen. "De distributiecentra zijn met hun productienormen niet ingericht op anderhalve meter afstand houden. Ook werken er veel arbeidsmigranten op oproep en die zijn hun baan kwijt als ze zich ziek melden. Dat is funest", zegt FNV-bestuurder Handel Mari Martens.

In de bouwsector passen de meeste bedrijven de regels volgens de FNV wel goed toe. "Onze grootste zorg ligt bij het samen reizen naar de werkplek", zegt FNV-bestuurder Bouwen en Wonen Hans Crombeen. In een op 27 maart afgesproken protocol staat dat samen reizen kan als eerst een paar stappen zijn genomen. "Maar sinds de noodverordeningen er zijn en mensen beboet worden als ze samen reizen, kunnen wij onze achterban niet meer adviseren het protocol te volgen."

Lees hier het volledige bericht van de FNV over de situatie bij onder meer de postsortering, cabinepersoneel luchtvaart, beveiligers Schiphol, de schoonmaak- en de bouwsector

Door: Nationale Zorggids