Beademingsapparaat ontwikkeld door Delftse studenten

Studenten van de TU Delft hebben in drie weken tijd een eigen beademingsapparaat gemaakt, de AIRone. Het apparaat is bedoeld voor de beademing van coronapatiënten op ic's in Nederland. Professor Jaap Harlaar, initiatiefnemer van het project en begeleider van de studenten, denkt voor eind april vijfhonderd apparaten af te kunnen leveren aan het ministerie van Volksgezondheid. Hiervoor vinden nu de laatstse tests plaats. Dit meldt de NOS.

De AIRone kan vanaf donderdag in productie worden genomen bij een assemblagebedrijf op de campus van de TU Delft. Het project kreeg een subsidie van het ministerie van Economische Zaken.

Delftse studenten ontwikkelen beademingsapparaat AIRone

De AIRone is bedoeld voor de coronapatiënten op de intensive care-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Lucas Ottenheym, masterstudent klinische technologie aan de TU Delft: "Onze insteek is altijd geweest: een beademingsapparaat maken om Nederlandse coronapatiënten op te vangen, mocht er een tekort ontstaan."

Grote bedrijven schalen productie van beademingsapparaten op

Grote bedrijven produceren nu meer beademingsapparaten dan normaal. Zo wil Philips haar productie opschalen van vijfhonderd beademingsapparaten per week naar vierduizend. Die zijn niet alleen bedoeld voor de Nederlandse ziekenhuizen. Philips levert over de hele wereld en verdeelt de apparaten over landen die ze nodig hebben. Op dit moment staan in Nederland verschillende apparaten klaar om in productie te worden genomen: de beademingsapparaten van de TU Delft, apparaten bij het Enschedese bedrijf Demcon en bij het project FreeBreathing van het bedrijf Stogger in Limburg.

Artsen onder de indruk van AIRone

Artsen reageren enthousiast op het beademingsapparaat van de studenten. Zo zei Peter Somhorst, technisch geneeskundige aan het Erasmus MC: "Veel fabrikanten zijn jaren bezig met het ontwikkelen van zo'n beademingsapparaat. Dit apparaat is in 2,5 week door studenten gemaakt die niet de ervaring, kennis en het geld hebben wat fabrikanten wel hebben. Dat is natuurlijk enorm knap." 

Zelfs Engeland heeft interesse in de AIRone, zij willen achtduizend apparaten afnemen. Harlaar zegt dit niet te gaan leveren maar wel het Delftse ontwerp online te zetten zodat ook andere landen hiervan kunnen profiteren.

Door: Nationale Zorggids