Vrijwilligers maken beschermingsmiddelen met 3D-printer

Het tekort aan beschermingsmiddelen in zorginstellingen maakt burgers creatief. Zo blijkt uit het initiatief van Arthur Kerkmeester uit Westerlee. Als oprichter van de website Makers4all.eu maakt hij met 150 vrijwilligers voor zorginstellingen gelaatmaskers, deuropeners en clips die het dragen van mondkapjes comfortabeler maken. De materialen worden met 3D-printers gemaakt. Dit meldt RTV Noord.

Toen Kerkmeester het tekort aan beschermingsmiddelen signaleerde, wilde hij graag een bijdrage maken: "Er waren in het hele land al initiatieven van mensen die hetzelfde deden of wilden doen. Toen heb ik gezegd: het zou mooi zijn al we al die initiatieven kunnen bundelen."

Vrijwilligers maken beschermingsmiddelen voor de zorg met 3D-printer

Hiervoor zette Kerkmeester de website Makers4all.eu op. Tot nu toe zijn er bijna 3500 maskers, 350 deuropeners en ruim 2000 clips voor mondkapjes gemaakt. Eén van de vrijwilligers maakte de ontwerpen. Voordat de lichtgewicht materialen in de zorg worden gebruikt, worden ze getest in zorginstellingen.  

Kerkmeester: "Per provincie is er een coördinator. Die bekijkt hoe de gevraagde spullen zo efficiënt mogelijk naar de vragende zorginstellingen kunnen worden gebracht. Dat gaat allemaal op kosten van de vrijwilligers. Sponsors zijn trouwens welkom."

Door: Nationale Zorggids