Digitale tool huisartsen voor beeld verspreiding coronavirus

Huisartsen kunnen vanaf vandaag voor elke patiënt met coronaklachten een nieuwe digitale tool gebruiken. Zo kan er sneller een beeld worden verkregen van de landelijke verspreiding van het virus. De tool is ontwikkeld door de Covid-19 Datacoalitie, een samenwerking van zeven bedrijven. De vragenlijst voor de tool is opgesteld door huisartsen en het RIVM. Dit meldt RTL Nieuws.

Bijna alle huisartsen (98 procent) kunnen gebruik maken van de tool. Invullen van de vragenlijst kost de huisarts weinig extra tijd. Het RIVM krijgt gegevens van patiënten dezelfde dag doorgestuurd. 

Digitale tool is waarschuwingssysteem voor toekomstige uitbraken

Guus Vaassen, directeur van zorgvernieuwer MedWorq en een van de initiatiefnemers, zegt: "Je kan het zien als een soort 'early warning system' voor mogelijke toekomstige uitbraken. Hoe meer je weet, hoe effectiever je kan bestrijden." 

Het is voor huisartsen en patiënten niet verplicht om de vragenlijst in te vullen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap geeft aan dat dit de keuze is van de huisarts. Ook patienten hoeven niet per se mee te werken maar het aantal patiënten dat weigert, is laag, zo bleek uit tests: slechts 2-3 procent weigerde mee te doen.

Door: Nationale Zorggids