Oranje Fonds lanceert campagne #ikdoemee

De coronacrisis heeft enorme impact op de gezondheid, de economische omstandigheden en het welzijn van veel mensen. Geraakt door persoonlijke verhalen starten mensen overal in Nederland initiatieven om anderen te helpen. Het Oranje Fonds lanceert de #ikdoemee-campagne om het belang hiervan te onderstrepen en iedereen uit te nodigen mee te doen. Dit meldt het Oranje Fonds.

“Sociale initiatieven en de vrijwilligers die zich daarvoor inzetten zijn een heel belangrijk onderdeel van onze maatschappij. Nederland is een land waarin we om elkaar geven en we bereid zijn wat voor elkaar te doen. En tijdens deze crisis, maar ook daarna, is dit nog meer nodig dan ooit”, aldus Oranje Fonds-directeur Sandra Jetten. Het Oranje Fonds heeft de afgelopen maand vanuit een speciaal opgericht Hulpfonds alles in het werk gesteld om deze initiatieven extra te ondersteunen. In de campagne die donderdag van start gaat roept het Fonds heel Nederland op om hieraan mee te doen.

De crisis raakt iedereen in ons land. En mensen die het voor de crisis al niet gemakkelijk hadden worden extra hard geraakt. Zoals kinderen die opgroeien in een onveilige situatie, eenzame ouderen, en mensen die in armoede leven. Jetten: “Er is een groot netwerk van mensen, die zich altijd al hebben ingezet voor deze groepen, en we zien dat veel mensen zich daar door de crisis bij aansluiten. Deze hulp is juist nu extra hard nodig. We moeten noodgedwongen afstand nemen en mensen die normaal gesproken een vangnet hebben, kunnen daar door de crisis niet op terugvallen.”

Thuisgekookt, Dien je stad, Senior & Student

In de campagne laat het Fonds voorbeelden zien van sociale initiatieven die worden ondersteund vanuit het Hulpfonds van het Oranje Fonds. Zoals Thuisgekookt, dat ervoor zorgt dat mensen eten verzorgen voor buurtgenoten die dit zelf niet kunnen. Maar ook Netwerk Dien je Stad, dat muziekmomenten op afstand organiseert voor ouderen, en Senior & Student, dat studenten aan kwetsbare ouderen koppelt.

Iets voor een ander betekenen

Jetten: “De crisis laat eens te meer zien dat mensen in onze samenleving enorm bereid zijn iets voor een ander te doen. Er zijn talloze initiatieven ontstaan die ervoor zorgen dat we samen deze crisis door kunnen komen en dat kwetsbare groepen extra steun krijgen. Heel veel mensen doen nu vrijwilligerswerk, zonder dat ze het zelf zo zien of noemen. Het is normaal om klaar te staan voor anderen. En daar mogen we trots op zijn. Sinds onze oprichting in 2002 is het Oranje Fonds er altijd al voor iedereen die iets voor een ander wil betekenen. We nodigen met deze campagne iedereen uit om ook iets bij te dragen, zodat we samen zorgen dat niemand er nu alleen voor hoeft te staan. Of je nu tijd, kennis of geld wilt delen. Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen, organisaties en bedrijven zich aansluiten.”

Door: Nationale Zorggids