Bloedverdunners bij behandeling coronavirus

Bloedverdunners kunnen een rol spelen bij de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. Nederlandse onderzoekers onder leiding van Mathijs Oudkerk, hoogleraar radiologie in Groningen, publiceerden hierover een advies. Een deel van de coronapatiënten krijgt te maken met bloedstolsels en heeft daardoor meer kans om te overlijden. Wie hier last van krijgt, kan worden voorspeld door het bloed van deze patiënten te onderzoeken op de stof d-dimeer. Door patiënten met een hoge waarde van deze stof bloedverdunners te geven, kan het risico op sterfte worden verlaagd. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

De stof d-dimeer blijkt een goede voorspeller van het verloop van het coronavirus te zijn. Oudkerk: "We hebben het nieuwe ziekteconcept direct na de publicatie van de Wuhan data in de Lancet ontdekt. Deze communicatie heb ik in concept aan het Outbreak Management Team (OMT) beschikbaar gesteld, waarop Diederik Gommers direct het beleid heeft aangepast. Daarnaast heeft Van Dissel van het RIVM mij gevraagd een onderzoekscommissie voor te zitten die op 9 april rapport heeft uitgebracht."

Artsen geven coronapatiënten bloedverdunners

In Groningen namen artsen het advies direct over. Peter van der Voort: "Na het onderzoek van Oudkerk hebben we meteen de dosis bloedverdunners bij die patiënten verdubbeld. Maar het is een lastig dilemma. Bloedverdunners maken de kans op bloedingen natuurlijk ook groter, en dat zien we bij sommige covid-patiënten ook gebeuren." 

Behandelen voordat patiënten ernstig ziek worden

Veel patiënten met het coronavirus worden pas na tien dagen ernstig ziek. Van der Voort: "Het is een herkenbaar patroon. Je hebt blijkbaar tien dagen de tijd om iets aan de ziekte te doen. De grote uitdaging ligt er in om patiënten in die dagen beter te behandelen."

De groep van Oudkerk werkt thuis verder aan de analyse van patiëntgegevens. Er wordt steeds meer duidelijk over het virus, bijvoorbeeld welke rol buikvet speelt.

Door: Nationale Zorggids