Longschade bij deel ex-coronapatiënten

Artsen uit het Amphia Ziekenhuis in Breda zien bij sommige ex-coronapatiënten na zes weken nog uitgebreide longschade. De eerste patiënten worden nu behandeld op een speciaal ingerichte polikliniek: de Corona Nazorg Poli. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of de longschade blijvend is. Dit meldt RTL Nieuws. 

In de Corona Nazorg Poli zien artsen van het Amphia Ziekenhuis bij een deel van de dertig patiënten nog afwijkingen in de longen. Deze patiënten mochten zes weken geleden naar huis en krijgen in de poli nazorg.

Afwijkingen in alle velden van de longen

Longradioloog Jochem van Werven geeft aan dat een normale longontsteking anders verloopt. In principe herstellen de longen dan na een paar weken weer. Bij ex-coronapatiënten zien artsen nog veel longschade: 
"Die afwijkingen zitten dan verspreid in alle velden van de longen. Dat is toch een vrij ernstige schade."

Gezondheidsklachten door littekens in longen

Aan deze schade kunnen de longen littekens overhouden, met gezondheidsklachten als kortademigheid en verlies van conditie als mogelijke gevolgen. Bij de Nazorgpoli krijgen patiënten een longfunctietest, röntgenfoto's of CT-scans. Zo hopen artsen beter zicht te krijgen op de gevolgen van het coronavirus op de lange termijn.

Door: Nationale Zorggids