Duizenden patiënten lang milde coronaklachten

Nederland kent duizenden mensen die 'milde' coronaklachten hadden maar wekenlang ziek zijn. Bij hen is niet altijd het coronavirus vastgesteld. Klachten als aanhoudende vermoeidheid, verlies van reuk en smaak en hoesten, blijken lang niet altijd na een paar dagen over, zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op haar website vermeld. Dit meldt de NOS. 

Volgens het RIVM wordt dit onderwerp nog besproken. Woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) Jako Burgers geeft aan dat het landelijk om ten minste 10.000 mensen gaat, maar dat dit cijfer waarschijnlijk nog hoger ligt.

Wekenlang ziek door milde coronaklachten maar toch moeten werken 

Het gaat om een groep patiënten die na klachten die als mild worden bestempeld nog wekenlang last hebben hiervan. Patiënten ervaren druk vanuit het werk en de arbodienst om weer aan het werk te gaan. Het werk beroept zich daarbij op informatie die op de website van het RIVM staat, namelijk dat mensen met milde klachten na een paar dagen weer beter zijn. 

Mensen met goede conditie die langdurig klachten hebben

Het coronavirus kan bij gezonde mensen met een goede conditie zorgen voor een langdurig ziekbed. De conditie gaat soms hard achteruit waardoor mensen wekenlang bijna niks kunnen doen. Huisarts Ingrid Elfering: "We zien geregeld mensen met conditieproblemen die normaal een goede conditie hebben. Ik heb een collega die altijd fietst en nu al ruim een maand haar fiets niet aanraakt."

In mei komt er een richtlijn voor nazorg aan patiënten met klachten van het coronavirus en die thuis hebben uitgeziekt. In de richtlijn komt ook aandacht voor revalidatietherapie. 
 
Door: Nationale Zorggids