Hoogleraar virologie: betogers moeten goed op gezondheid letten

Hoogleraar virologie Marion Koopmans houdt "serieus rekening" met de mogelijkheid dat de grote demonstratie tegen racistisch politiegeweld in Amsterdam kan leiden tot een nieuwe golf van coronabesmettingen. "Met zo’n grote groep is duidelijk dat die kans bestaat", reageert Koopmans, die geldt als autoriteit op haar vakgebied, op de betoging.

Over de demonstratie op de Dam zelf wil Koopmans geen oordeel vellen. "Maar uit virusoptiek is dit een gebeurtenis die je liever niet ziet."

De Dam stond maandag vol met mensen die hun afkeer wilden tonen tegen racistisch optreden door de politie in de Verenigde Staten. Door de drukte was anderhalve meter afstand houden tot anderen voor veel demonstranten praktisch onmogelijk.

Laten testen

Koopmans, die verbonden is aan het Erasmus MC in Rotterdam, hoopt dat de deelnemers aan het protest de komende weken extra goed hun gezondheid in de gaten houden. Ze raadt die mensen aan zich bij milde klachten te laten testen op het coronavirus.

"Als het meevalt, is dat mooi, maar als het tegenvalt is het zuur", zegt de hoogleraar. Ze benadrukt nog eens het belang om versoepelingen van het coronabeleid stap voor stap door te voeren. Door grote samenkomsten, zoals de demonstratie, blijft mogelijk minder ruimte over voor andere versoepelingen, zegt Koopmans. "Het is ook een kwestie van solidariteit."

RIVM: de voorschriften zijn helder

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat na de drukke betoging in Amsterdam weten dat de voorschriften volkomen duidelijk zijn. "Houd afstand en vermijd drukke plekken. Daar zit weinig licht tussen", zegt een woordvoerster van het instituut. Dat gebeurde niet tijdens de betoging tegen racistisch politiegeweld in de VS.

Over de demonstratie is politieke ophef ontstaan, zowel in de hoofdstad zelf als in Den Haag. Het RIVM ziet in de nasleep van de demonstratie geen rol voor zichzelf weggelegd. De handhaving van lokale regels is een taak van de Veiligheidsregio. Gezondheidsaspecten als het testen van mensen die het coronavirus mogelijk hebben opgelopen en het traceren van hun contacten, zijn aan de lokale GGD.

Door: ANP