Corona in GGD-teststraten: ongeveer 1 procent test positief

Sinds 1 juni kan iedereen in Nederland met (milde) klachten zich laten testen op corona in de teststraten van de GGD. Het percentage positieve testen is laag, het daalt van 2 procent in week 23 naar 0,9 procent in week 26. Sinds 11 mei mogen kappers, autorijscholen en andere contactberoepen hun werk weer hervatten. Uit de resultaten tot nu toe is 1 procent van de mensen met een contactberoep die zich hebben laten testen positief voor COVID-19. Dit meldt RIVM. 

Tussen 1 juni en 29 juni, 10.00 uur zijn er 230.445 testen afgenomen op de GGD testlocaties. Het gaat om mensen die zelf contact hebben opgenomen met de GGD, omdat ze (milde) klachten hadden. En het gaat om mensen die door de GGD benaderd zijn vanwege bron- en contactonderzoek omdat zij een contact zijn van een patiënt met COVID-19.

Aantal positieve uitslagen neemt af

Van 224.049 van de afgenomen testen zijn de uitslagen bekend, 1,2 procent (2.726) van de testen was positief. Het percentage positieve uitslagen neemt af sinds 1 juni: in week 23 was 2 procent van de testen positief voor het nieuwe coronavirus. In week 26 was dit 0,9 procent. Het aantal testen per week op de GGD testlocaties neemt niet af.

Corona onder contactberoepen

Sinds 1 juni zijn van 17.859 testen afgenomen bij mensen die tijdens hun werk contact hebben met mensen binnen 1,5 meter (contactberoepen). Dat zijn bijvoorbeeld kappers, schoonheidsspecialisten of rijschoolhouders. Van 17.285 van de afgenomen testen in deze groep zijn de uitslagen bekend. Hiervan was 1 procent (171) positief voor het nieuwe coronavirus.

Door: Nationale Zorggids