Wrakingskamer beslist over 'vooringenomenheid' tegen Viruswaanzin

Is de rechter in het kort geding dat actiegroep Viruswaanzin heeft aangespannen vooringenomen geweest? Over die vraag buigt de wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag zich maandag. De uitspraak volgt pas later.

Viruswaanzin eiste in het kort geding tegen de staat dat de overheid stopt met de coronamaatregelen, waaronder de regel dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Bij het officiële dodental door het coronavirus plaatste Viruswaanzin vraagtekens. Er zouden slechts tachtig mensen onbetwist uitsluitend aan het coronavirus zijn overleden, in plaats van de ruim 6100 overledenen die de overheid heeft geteld.

Actiegroep Viruswaanzin wraakt rechter om vooringenomenheid

De actiegroep wraakte de rechter omdat die het officiële dodental al als feit zou hebben aanvaard en dus vooringenomen zou zijn. Drie andere rechters moeten nu oordelen of dat bezwaar terecht was.

Viruswaanzin wilde de afgelopen weken verschillende keren demonstreren op onder meer het Malieveld in Den Haag en de Dam in Amsterdam, maar burgemeesters verboden dat. De groepering spande vergeefs verschillende kort gedingen aan. Op het Malieveld verschenen ondanks het verbod twee weken geleden toch betogers op het Malieveld. Tijdens ongeregeldheden werden ongeveer vierhonderd mensen gearresteerd.

Door: ANP