Normal_corona

Meer dan zeshonderd Nederlandse medisch specialisten maken zich zorgen over de coronamaatregelen van de overheid. Ze vinden dat deze onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn en vrezen voor grote psychische en economische schade en problemen in de zorg. Meer dan 13.000 ondertekenaars, waaronder medische professionals als apothekers, artsen en chirurgen, geven steun aan de door artsen opgestelde brandbrief. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

“De maatregelen zijn in eerste instantie goed geweest, laat dat duidelijk zijn. Je moet op dat moment wat doen, en snel. Op een gegeven moment moet je kijken of dat nog steeds verstandig is”, zegt eerste ondertekenaar van de brief, hart- en longchirurg Roland Laurens.

Wetenschappelijke onderbouwing coronamaatregelen

Volgens de chirurg zegt het genoeg dat nu juist medici zich hierover zorgen maken, en dan met name over het ontbreken van de wetenschappelijke onderbouwing. Toen in maart corona zich als een vuurtje verspreidde, kon iedereen achter de maatregelen, waaronder anderhalve meter afstand houden, staan. Maar nu niet alles wetenschappelijk onderbouwt blijkt, vinden mensen het moeilijk om zich aan de regels te houden. Juist met de onderbouwing erbij, zullen Nederlanders sneller geneigd zijn te luisteren.

Brandbrief aanbieden

Aan het eind van de maand bieden de medici de brandbrief aan bij de Tweede Kamer en het RIVM.  Het plan is om vervolgens zo snel mogelijk een debat op te starten. Niet om een einde te maken aan de maatregelen, maar om een begin te maken met de onderbouwing ervan. 

Door: Nationale Zorggids