Normal_rss_entry-241732

Het aantal coronabesmettingen neemt toe. In de vorige kalenderweek, tussen maandag 13 en zondag 19 juli, kreeg het RIVM 895 meldingen van nieuwe gevallen. De week ervoor is het coronavirus 465 keer vastgesteld en de week daarvoor 437 keer. Het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen zijn nu nog laag, maar dat kan in de komende week toenemen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt de toename van het aantal besmettingen zorgwekkend.

In totaal kreeg het RIVM in de afgelopen zeven dagen 987 meldingen, maar daar zitten ook wat oudere en nieuwere besmettingen tussen, die nu zijn verwerkt.

In de afgelopen week kreeg het RIVM gemiddeld meer dan honderd nieuwe gevallen per dag binnen. Vorige week dinsdag was het met 90 nieuwe meldingen relatief rustig, maar afgelopen vrijdag kwamen 156 meldingen binnen. Dat is aanzienlijk meer dan in de weken ervoor. Zo kreeg het RIVM zo'n twee weken, op 6 juli, 41 meldingen van positieve tests.

Voorbode van meer ziekenhuisopnames en sterfgevallen

Het aantal besmettingen is nu terug op het niveau van half juni. Ook toen ontving het RIVM zo'n 100 tot 150 meldingen van nieuwe gevallen per dag, maar toen was de uitbraak op zijn retour.

Het aantal besmettingen kan een voorbode zijn van het aantal ziekenhuisopnames en daarna ook van het aantal sterfgevallen. Het eerste geval van het coronavirus werd op 27 februari vastgesteld. Vanaf begin maart bleken steeds meer mensen besmet te zijn geraakt. Een patiënt kan ongeveer een week na de eerste klachten zo ziek worden dat ziekenhuisopname nodig is. Half maart begon het aantal ziekenhuisopnames te stijgen. Op 27 maart werd een recordaantal van 609 mensen in een ziekenhuis opgenomen. De piek van het aantal sterfgevallen was zes dagen later, op 2 april, toen 176 mensen stierven.

Aantal ziekenhuisopnames stijgt

Zo ver is het nu nog niet, maar het aantal ziekenhuisopnames is wel iets gestegen. Vorige week, tussen maandag 13 en zondag 19 juli, kwamen elf mensen in een ziekenhuis te liggen. Het aantal coronapatienten in het ziekenhuis is nu toch weer gestegen naar boven de honderd. Het laatste sterfgeval tot nu toe was vorige week woensdag, op 15 juli. De RIVM-cijfers van volgende week maken duidelijk of daar verandering in komt.

Nog geen extra maatregelen

Het snel toenemende aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is zorgwekkend. Maar de cijfers zijn nog laag en daarom is er geen reden om op dit moment extra landelijke maatregelen te nemen. Veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen het meest is gestegen, kunnen als dat nodig is wel gericht extra maatregelen nemen. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad.

"Het is belangrijk om deze cijfers goed te blijven volgen en te zien wat dit betekent voor ziekenhuisopnames van coronapatiënten", aldus Bruls. Hij noemt het op dit moment het belangrijkste dat iedereen zich bewust is van de risico's. "Het virus is nog steeds onder ons. Let niet alleen op voor jezelf, maar ook voor een ander die je kan besmetten. Blijf thuis bij klachten en laat je testen", waarschuwt de beraadsvoorzitter. Hij wijst erop dat boa's en politie alert zijn op overtreding van de coronamaatregelen. "Ze treden op bij overtredingen."

Door: ANP