Viroloog: afstand houden is essentieel

Viroloog Marion Koopmans vindt dat Nederlanders zelf weer de verantwoordelijkheid moeten nemen om 1,5 meter afstand te bewaren. Ze vreest dat de manier waarop Nederlanders zich nu gedragen de weg vrijmaakt naar een nieuwe golf besmettingen die niet te voorkomen is met mondkapjes, zegt ze in een interview met het AD.

De hoogleraar virologie van het Rotterdamse Erasmus MC is lid van het Outbreak Management Team, dat het kabinet en ook de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert.

Afstand houden blijft belangrijk

"De bereidheid van mensen om afstand te houden, zich te laten testen en thuis te blijven bij klachten is niet groot. Dat is ook gebleken uit het gedragsonderzoek van het RIVM. De verdubbeling van het aantal besmettingen en de clusters die we zien, baren mij zorgen. Vooral onder jongeren, op familiebarbecues en feestjes zien we nu brandhaarden ontstaan. Daarom blijft het ontzettend belangrijk om afstand te houden. Spreek met je vriendengroep zo mogelijk buiten af. Lukt het binnen niet om afstand te bewaren, stel die verjaardag dan uit’’, aldus Koopmans.

Koopmans geen voorstander van mondkapjesplicht

De afgelopen week was er een luide roep om net als in andere landen mondkapjes te verplichten. Maar Koopmans vreest dat verplichte mondkapjes mensen een vrijbrief geven om de afstandsregels in de wind te slaan of toch op pad te gaan met klachten. "Uit onderzoek weten we dat niet-medische mondkapjes vooral nut hebben als geïnfecteerde personen ze dragen, zodat zij het virus niet verspreiden als ze hoesten of niezen. Maar als je klachten hebt, moet je gewoon thuisblijven. Helaas is de bereidheid om dat te doen al niet meer zo groot. Een mondkapjesplicht zal die bereidheid niet groter maken.’’

Door: ANP