Kabinet laat OMT kijken naar test bij terugkeer uit brandhaard

Behalve het onderzoek naar een mondkapjesplicht gaat het Outbreak Management Team (OMT) ook kijken of reizigers die uit coronabrandhaarden terugkeren getest kunnen worden, ook als ze geen klachten hebben. Dat schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Als Nederlanders die terugkomen uit een risicogebied steevast worden getest hoeven ze mogelijk ook minder lang in thuisisolatie. Ook reizigers uit het buitenland kunnen getest worden.

Thuisisolatie

Op dit moment moeten mensen twee weken thuis blijven als ze terugkeren uit een risicogebied. Wordt deze periode verkort, dan zullen meer mensen zich eraan houden, verwacht de bewindsman. De thuisisolatie is niet verplicht, meer een 'dringend advies'.

Met de maatregelen hoopt het kabinet de "import van het coronavirus uit deze gebieden te voorkomen". Het kabinet heeft een aantal adviezen van het OMT gevraagd, onder meer op aandringen van de Kamer. Kamerleden vroegen actie van het kabinet omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland weer is opgelopen.

Door: ANP