OMT komt toch woensdag met advies over mondkapjes

Het Outbreak Management Team, de club van experts die het kabinet adviseren, komt woensdag met een advies over het breder inzetten en eventueel verplichten van mondkapjes om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De voorzitters van de veiligheidsregio's en minister voor Medische Zorg Tamara van Ark zullen zich over het advies buigen.

Na afloop geven de bewindsvrouw en de voorzitter van het veiligheidsberaad, Hubert Bruls, een toelichting op de vergadering. De Tweede Kamer en een aantal burgemeesters hadden om een advies over een mogelijke mondkapjesplicht gevraagd, hoewel deskundigen zeggen dat dit juridisch niet haalbaar is.

Mondkapjesdiscussie om toename besmettingen

De discussie over mondkapjes is opnieuw opgelaaid omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland weer toeneemt. De naleving van coronaregels, zoals 1,5 meter afstand houden en vaak je handen wassen, lijkt te verslappen. Dinsdag kwam het OMT bijeen om over mondkapjes te praten. Het kabinet hield de boot tot nu toe steeds af als het om mondkapjes ging: de 1,5 meter afstand was heilig, mondkapjes zijn alleen verplicht in het openbaar vervoer, waar het vrijwel onmogelijk is altijd 1,5 meter afstand te houden.

Veiligheidsberaad

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, die samen het veiligheidsberaad vormen, praten woensdag in Utrecht in een extra vergadering over mogelijk regionaal maatwerk tegen de verspreiding van het coronavirus. Het beraad zou eigenlijk pas half augustus weer vergaderen, maar het stijgende aantal besmettingen, de drukte in Nederland en de voortdurende discussie over de mondkapjes zijn genoeg aanleiding voor een ingelaste bijeenkomst. Sommige veiligheidsregio's willen strengere quarantainemaatregelen. In andere regio's wordt sterk gepleit voor het gebruik van mondkapjes.

Facebookbericht premier Rutte

In een speciaal Facebookbericht, dat ook namens zorgminister Hugo de Jonge is geschreven, gaat Rutte in op de onrust die is ontstaan omdat het aantal coronabesmettingen flink is toegenomen. "Ook al is het zomer, we kunnen ontspannen maar zeker niet verslappen", waarschuwt de premier.
 
Ook geeft hij meer duidelijkheid over de besluitvorming rond mondkapjes. Volgens onder andere de NOS wil het kabinet geen mondkapjesplicht. Ook het OMT zou daar niets in zien. Mogelijk krijgen burgemeesters wel de mogelijkheid om op lokaal niveau een draagplicht af te kondigen. Deskundigen in het staats- en bestuursrecht zeiden maandag in NRC overigens dat zo'n plicht juridisch niet zomaar mogelijk is, omdat het de grondrechten van mensen zou inperken.
 

Vinger aan de pols blijven houden

 
Woensdag wordt ook de Tweede Kamer geïnformeerd, donderdag gaat het kabinet verder in op het advies over quarantaine na bezoek aan een gebied dat een oranje reisadvies heeft.
 
"Het kabinet houdt vanzelfsprekend continu de vinger aan de pols", zegt Rutte. De meest betrokken bewindspersonen hebben elke dag contact met elkaar, aldus de premier. "De afgelopen dagen is er weer intensief gesproken over de laatste stand van zaken." Die is zorgwekkend, zegt Rutte, en alle Nederlanders hebben volgens hem een taak de verspreiding tegen te gaan.
 
"Het virus verspreidt zichzelf niet, mensen doen dat. Daarom gelden de basisregels onverminderd, overal en voor iedereen. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar helaas zien we dat de recente uitbraken vooral het gevolg waren van het niet naleven van de basisregels die we allemaal kennen."

Door: ANP