Dragen mondkapje verplicht op drukke plekken in Rotterdam en Amsterdam

In Rotterdam en Amsterdam is het vanaf komende woensdag verplicht om niet-medische mondkapjes te dragen op drukke plekken. Dat hebben de veiligheidsregio's besloten.

 

In Amsterdam gaat het om vijf locaties, waaronder de Wallen en de Kalverstraat. De maatregel gaat op woensdag 5 augustus in en geldt voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder. In Rotterdam geldt de mondkapjesplicht onder meer in winkelgebieden als de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. De lijst wordt mogelijk nog uitgebreid. De verplichting geldt van 6.00 uur tot 22.00 uur voor iedereen van dertien jaar en ouder, meldt de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Veel besmettingen in Rotterdam

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en voorzitter van de veiligheidsregio, laat in een verklaring weten: "Mondkapjes kunnen in mijn ogen de urgentie op sommige plaatsen vergroten, naast de gouden regel van 1,5 meter afstand houden, hygiënemaatregelen en handhaving." Aboutaleb had al aangedrongen op een mondkapjesplicht om de verspreiding van het virus te beteugelen.

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen weken toegenomen, en Rotterdam-Rijnmond is daarin de grootste brandhaard. Ongeveer een kwart van alle nieuwe gevallen wordt in Rotterdam en omstreken vastgesteld.

Boete voor niet dragen mondkapje

Wie zich op de vastgestelde locaties niet aan de mondkapjesplicht aan houdt, riskeert een boete. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld. De veiligheidsregio gaat de mondkapjesplicht snel op diverse manieren communiceren, zodat bewoners, ondernemers en bezoekers ervan op de hoogte zijn. Zo komen er vanaf dinsdag borden in de aangewezen gebieden en krijgen winkeliers posters die ze kunnen ophangen. Tijdens drukke weekenden wijzen hosts op het dragen van een mondkapje en delen ze ook gratis exemplaren uit.
 

Experiment mondkapjesplicht

De nieuwe maatregel, die nog wordt uitgewerkt in een noodverordening, is een experiment en het naleven van de 1,5 meter afstand op deze plekken blijft gelden. De veiligheidsregio kijkt of het dragen van een mondkapje ertoe leidt dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden, zoals het RIVM onlangs concludeerde. Aan de hand van de ervaringen zal worden gekeken hoelang de mondkapjes nodig zijn en over eventuele uitbreiding naar andere gebieden. Op dit moment ziet de veiligheidsregio nog geen aanleiding om mondkapjes te verplichten in sportscholen, horeca en musea.
 
Woensdag werd bekend dat veiligheidsregio's het dragen van mondkapjes mogen verplichten om ervoor te zorgen dat mensen de coronaregels beter naleven. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vroeg eerder al om een onderzoek naar het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte, aangezien het steeds drukker wordt in de hoofdstad en mensen onvoldoende afstand houden. Eerder al werd op drukke plekken eenrichtingsverkeer ingesteld en bepaalde straten kunnen op drukke momenten worden afgesloten.
 
Door: ANP