Normal_rss_entry-243376

Mensen die in Rotterdam en Amsterdam vanaf woensdag op de aangewezen drukke plekken geen mondkapje dragen, krijgen niet meteen een boete opgelegd. "We gaan mensen eerst aanspreken en doen er alles aan om ze te bewegen vrijwillig het mondkapje in de aangewezen gebieden op te zetten", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio over Amsterdam. "We gaan de eerste periode van het experiment geen boetes schrijven. Het uitdelen van boetes is geen doel op zich, we verwachten dat mensen zich aan de draagplicht houden, voor hun eigen gezondheid en die van anderen."

Rotterdam houdt er eenzelfde beleid op na. "Er zal in eerste instantie coachend worden gehandhaafd. Dat gebeurt met name door boa’s, gebiedsregisseurs, gastheren, en -vrouwen. Mensen die geen mondkapje dragen op straat, in een gebied waar het wel verplicht is, worden gewaarschuwd en gevraagd het gebied te verlaten. Strafrechtelijke handhaving vindt alleen plaats in gevallen van excessen", aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Als een boete wel aan de orde is, zal de boete in Rotterdam en Amsterdam 95 euro bedragen.

Op nieuwe mondkapjesplicht wijzen

In Amsterdam gaat verplichting voor het dragen van mondkapjes woensdag om 09.00 uur in, op de Wallen, de Kalverstraat, Nieuwendijk, Albert Cuypstraat en Plein '40-'45. In deze gebieden staan borden die mensen op de nieuwe maatregel moeten wijzen. Ook delen hosts mondkapjes uit en communiceert de hoofdstad via social media over het experiment, dat vooralsnog drie tot vier weken duurt waarop een evaluatie volgt.

In Rotterdam moeten mensen vanaf woensdag een niet-medisch mondkapje dragen op locaties als de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

Nog niet veel mondkapjes op rustige Albert Cuypmarkt

 Op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam leken de meeste bezoekers er woensdagochtend nog geen weet van te hebben dat er vanaf 09.00 uur een mondkapjesplicht geldt voor personen ouder dan dertien jaar. Rond 09.30 uur liepen de meeste, van de overigens nog weinige, bezoekers nog met onbedekt gezicht rond.

Bij elke ingang van de straat staan gele borden waarop in het Engels wordt gemeld dat een gezichtsmasker verplicht is. Twee Italiaanse toeristen, die zonder mondkap over de markt lopen, vallen deze borden echter pas op als zij daarop worden gewezen. In principe staan zij positief tegenover een mondkapjesplicht, zij zijn er echter niet van op de hoogte. De vrienden bij wie ze logeren hebben het stel hiervoor niet gewaarschuwd. Ook vier andere Italiaanse toeristen die met onbedekt gezicht over de markt struinen, hadden geen idee. Hun mondkapjes, die zij wel binnen handbereik in hun tas hebben, zetten zij verschrikt alsnog meteen op.

Niet alleen toeristen

Het zijn echter niet alleen de toeristen die onwetend zijn, zo blijkt. Een buurtbewoner die even snel de marktstraat in fietst, zegt desgevraagd niet van de nieuwe regel af te weten. Hij graait direct in zijn tas om te kijken of hij een kapje bij zich heeft. Zijn eerste reactie is dat dit hem er waarschijnlijk voortaan wel zal van weerhouden naar de markt toe te gaan.

Door: ANP