Normal_rss_entry-244293

Mensen kunnen voortaan online een afspraak maken voor een coronatest. Via het digitale portaal van de overheid kunnen ze daarna ook zien of ze het virus onder de leden hebben. Het portal, waar mensen met hun DigiD kunnen inloggen, wordt woensdag gelanceerd. De naam en het adres zijn nog niet bekend.

Minister Hugo de Jonge van V olksgezondheid) had het platform donderdag aangekondigd. Het portal moet helpen om de drempel voor een test te verlagen, en om de tijd tussen besmetting en bron- en contactonderzoek zo kort mogelijk te maken. Dan kan de verspreiding van het coronavirus beperkt worden, is de gedachte.

Quarantaine voortaan verplicht na bron- en contactonderzoek

 Als na onderzoek van de GGD blijkt dat iemand in contact is gekomen met een met het coronavirus besmet persoon, moet diegene voortaan verplicht in quarantaine. Tot dusver gold er alleen een dringend advies. "Wie zich niet aan een opgelegde gedwongen quarantainemaatregel houdt, pleegt een strafbaar feit", zegt De Jonge. 

De GGD controleert nu al steekproefgewijs, per telefoon, of mensen zich aan een thuisquarantaine houden. De diensten blijven dat doen. Gebeurt dat niet, dan kan een rechter een verplichting opleggen.

Straf

Houdt iemand zich daar ook niet aan, dan kan er een straf volgen. De controle van de verplichte quarantaine zal een taak van de veiligheidsregio’s worden. Het is aannemelijk dat daarbij een rol is weggelegd voor de bijzondere opsporingsambtenaren (boa's).

Wat voor straf overtreders riskeren, dat werkt het Openbaar Ministerie de komende tijd uit. Uiteindelijk is het aan de rechter een straf op te leggen. De strengere regels moeten halverwege volgende week ingaan.

Door: ANP