Normal_corona-5174671_640

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan met 36 academische en industriële partners werken aan nieuwe behandelingen voor het coronavirus. Dit zogenoemde Corona Accelerated R & D in Europe (CARE)-consortium wordt ondersteund door het EU Innovatie Medicines Innitiative met 77,7 miljoen euro. LUMC-wetenschappers zijn betrokken bij het complete traject van geneesmiddelenontwikkeling. Dit meldt LUMC. 

Het doel van het CARE-consortium is om oplossingen te ontwikkelen voor de huidige coronapandemie en om toekomstige coronavirus-uitbraken van deze omvang te voorkomen. De partijen bewandelen drie wegen op zoek naar nieuwe behandelingen: hergebruik van bestaande geneesmiddelen, screening van grote ‘bibliotheken’ met chemische stoffen en gericht ontwerp van geneesmiddelen die specifieke virale functies blokkeren. Na experimenten in het laboratorium, maken de meest veelbelovende kandidaat-geneesmiddelen de stap naar onderzoek in proefdierenmodellen en klinische studies met mensen.

4 miljoen euro voor LUMC

Met een budget van ongeveer 4 miljoen euro is het LUMC een van de belangrijkste academische partners van het vijfjarige CARE-project. De onderzoekers dragen bij aan het volledige traject van geneesmiddelenontwikkeling, van identificatie van virale functies die geremd zouden kunnen worden, via screening en ontwerp van geneesmiddelen, tot studies in proefdiermodellen.

De onderzoeksgroep gaat ontrafelen SARS-CoV-2 zich vermenigvuldigt en hoe het daarvoor de menselijke cel gebruikt. Deze informatie is cruciaal om nieuwe aangrijpingspunten te identificeren voor geneesmiddelen en om virusremmers te blijven verbeteren. Het onderzoek resulteert ook in een breed scala aan ‘moleculair gereedschap’ en infectie-modellen. Deze kunnen worden ingezet om de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen te versnellen en uit te zoeken hoe deze werken. Ook screenen ze een grote collectie van goedgekeurde bestaande geneesmiddelen op mogelijke remming van SARS-CoV-2. 

Door: Nationale Zorggids