Rutte: als we niet oppassen zijn we zo terug bij af

Het coronavirus verspreidt zich nog altijd "gestaag" in Nederland, en dat kan grote gevolgen hebben. Daarvoor waarschuwt minister-president Mark Rutte. "Als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Terug bij een overbelaste zorg, terug bij het land op slot, terug waar we niet willen zijn."

Rutte benadrukt dat sinds de vorige persconferentie van twee weken geleden het aantal besmettingen opnieuw is gestegen, evenals het aantal ziekenhuisopnames. Rutte wijst op het zogenoemde reproductiegetal, dat al "weken boven de 1 zit", wat aangeeft dat het virus zich verspreidt.

Oproep tot naleven coronaregels

De premier riep mensen nogmaals op de geldende regels in acht te nemen en bijvoorbeeld ook thuis te blijven als je in contact bent geweest met iemand die besmet is met corona. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) benadrukt dat het kabinet nog steeds onderzoekt of deze quarantaine kan worden verplicht. Een Kamermeerderheid keerde zich in een debat vorige week nog tegen dit idee.

Thuiswerken

Van alle maatregelen die sinds maart zijn genomen, is het massale thuiswerken "een van de meest effectieve", zei Rutte. Hij erkende dat 1 september her en der wordt genoemd als datum waarop dit devies mogelijk versoepeld, maar daar is voorlopig geen sprake van. "Laat ik duidelijk zijn: de cijfers geven daarvoor geen aanleiding. Werk zoveel mogelijk thuis, ook na 1 september."

"De boodschap komt hierop neer: van maart tot juli hebben we laten zien dat we corona eronder kunnen krijgen. Nu moeten we laten zien dat we het onder controle kunnen houden."

Lees hier alle aangekondigde aanscherpingen met toelichting

Door: ANP