Normal_ziekenhuis_ziekenhuisbed_patient

Patiënten met corona die nu op de intensive care belanden, krijgen een betere behandeling dan patiënten die in maart in het ziekenhuis kwamen te liggen. Met de nieuwe medicijnen en andere manier van beademen, hoopt men 30 procent minder sterfte door corona te zien op de intensive cares. Dit meldt NOS. 

In het begin wisten artsen nog niet wat ze precies moesten doen. De enige verhalen die ze over corona kenden, kwamen van ver: China. Soms had iemand iets ontdekt, en kon dat direct worden toegepast. “In die eerste fase ondersteunen we patiënten op de verpleegafdelingen vooral. We gaven ze zuurstof, vocht en medicijnen tegen complicaties”, aldus voorzitter Annelies Verbon van de Nederlandse vereniging voor internist-infectiologen. Maar iets concreets hadden ze niet voor handen.

Gerichter behandelen 

Patiënten op de intensive care werden op hun buik gelegd en kregen een krachtige beademing. Nu duidelijk is dat corona meer is dan alleen een longontsteking, weten artsen de verschijningsvormen en fases beter te onderscheiden en kunnen ze gerichter behandelen. Zo is er een risicogroep die extra virusremmers nodig heeft en is er een groep die daar geen baat bij heeft. Een andere groep patiënten heeft een heftige reactie van het immuunsysteem en deze is gebaat bij een ontstekingsremmer (dexamethason). Dan is er nog een medicijn dat bloed verdunt omdat een deel van de patiënten een verhoogd risico heeft op bloedstolsels of verstopping van de bloedvaten in de longen. 

Advies over voor te schrijven medicijnen 

De stichting werkgroep antibioticabeleid stelt adviezen op over wat wel en wat niet voor te schrijven aan coronapatiënten. “Wij ontraden het gebruik van de hiv-remmer lopinavir/ritonavir en van de antimalariamiddelen cholorquine en hydroxochloroquine, al dan niet gecombineerd met het antibioticum azitromycine”, aldus ziekenhuisapotheker en lid van de werkgroep Emilie Gieling. 

Door: Nationale Zorggids