Normal_corona-5174671_640

De Europese Commissie heeftlaten weten dat de verkennende gesprekken met de farmaceut Moderna over de levering van een mogelijk coronavaccin afgerond zijn. Als de ontwikkeling van het betreffende vaccin goed verloopt en het vaccins wordt toegelaten tot de Europese markt, hebben de lidstaten van de Europese Unie de mogelijkheid om 80 miljoen vaccins van Moderna te kopen met een optie op nog eens 80 miljoen doses. Met Moderna komt voor de lidstaten van de EU opnieuw een zogenoemd mRNA-vaccin beschikbaar. Dit meldt Rijksoverheid. 

Moderna is op 27 juli 2020 gestart met de klinische tests in fase 3 waarbij circa 30.000 vrijwilligers getest worden op de werking van het vaccins. Daarmee ligt het bedrijf op schema om in september te tests af te ronden en bevindt zich daarmee in de voorhoede van de ontwikkeling van een kansrijk COVID-19-vaccins. Net als Curevac werkt Moderna aan een nieuw type vaccin, dat werkt op basis van een zogenoemd messenger-RNA (mRNA). Daarbij wordt een specifiek molecuul als ‘boodschapper’ in de cellen van het menselijk lichaam verspreid. De informatie die dit molecuul geeft, gebruikt het lichaam vervolgens om zelf de werkzame stoffen aan te maken om het virus te verspreiden.

Joint Negotiation Team

De onderhandelingen over veelbelovende coronavaccins worden gevoerd door het zogeheten Joint Negotiation Team (JNT). Naast de Europese Commissie zijn hierin ook de vier landen van de Inclusieve Vaccin Alliantie (Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland) op ambtelijk niveau vertegenwoordigd, evenals Spanje, Zweden en Polen.

Door: Nationale Zorggids