Kamer: teststraat Schiphol moet meer testen, langer open

De capaciteit in de coronateststraat op Schiphol moet zó worden vergroot, dat alle reizigers uit risicogebieden daar kunnen worden getest. Ook moeten de openingstijden veel ruimer worden. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer. Momenteel kan de teststraat ongeveer 20 procent van de reizigers uit oranje en rode gebieden aan.

Er komen ongeveer 5000 mensen per dag uit een risicogebied aan op de luchthaven, daarvan worden er zo'n duizend getest. Een Kamermeerderheid van onder meer D66, GroenLinks, CDA, PvdA, SP, SGP, 50PLUS en DENK vindt dat veel te weinig. Iedereen moet kunnen worden getest. "Liever gisteren dan vandaag", zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte.

20 procent testcapaciteit Schiphol

Hij zegt niet te snappen waarom Duitsland in twee weken genoeg capaciteit heeft geregeld om alle reizigers uit risicogebieden op vliegvelden te testen, en dat Nederland nu "op 20 procent van de capaciteit zit". De openingstijden - van 06.00 uur tot 18.00 uur - zijn de partijen ook een doorn in het oog. Als er een vlucht uit een risicogebied landt, moet de teststraat te gebruiken zijn, vinden ze. "Een virus houdt zich niet aan kantoortijden", zegt GL-Kamerlid Suzanne Kröger.

Schiphol is niet het enige vliegveld waarop vakantievluchten landen. Ook op de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam en Maastricht zouden mensen zich op corona moeten kunnen laten testen, vinden de partijen.

Door: ANP