Logo_corona_coronatest

De vraag naar een coronatest is de laatste weken heel sterk gegroeid. De  afgelopen week alleen al met zo’n 40 procent. Bij de aanvragen zijn ook steeds meer mensen die geen klachten hebben die op het virus kunnen duiden. De recent toegevoegde mogelijkheid om ook digitaal en rechtstreeks een afspraak in te planen (via het webportaal) heeft dit ook makkelijker gemaakt. Deze enorme toename van het aantal testen zet de beschikbare testcapaciteit onder druk. Dit meldt Rijksoverheid. 

Momenteel kan nog iedereen die zich meldt worden getest, maar men wil voorkomen dat er nee moet worden verkocht, als deze groei van het aantal aanvragen doorzet. Om de beschikbare capaciteit optimaal en vooral ook zinvol te benutten, roept het ministerie van Volksgezondheid iedereen op zich te houden aan het geldende testbeleid: laat je alleen testen bij klachten.

Uitbreiden testcapaciteit 

Intussen wordt hard gewerkt aan het uitbreiden van de testcapaciteit bij de laboratoria. Naar verwachting is dat komende week gerealiseerd. Tot die tijd heeft VWS de GGD’en gevraagd te wachten met de verdere uitbreiding van het aantal testlocaties en de verdere verruiming van de openingstijden.

Het is heel goed en belangrijk dat mensen thuisblijven en zich laten testen bij klachten. De overheid is ook blij dat mensen de teststraat zo goed weten te vinden, want dat is, samen met het traceren van de contacten van besmette personen, cruciaal om het virus onder controle te houden. Om personen mét klachten te kunnen blijven testen, wil VWS er op attenderen dat testen zonder klachten geen zin heeft. Een test is een momentopname, dus iemand kan vandaag negatief getest zijn, maar na een paar dagen alsnog klachten krijgen en positief testen.

Mensen met luchtwegklachten kunnen blijven testen

De huidige testcapaciteit is ingericht op basis van schattingen van het RIVM over het aantal mensen in deze periode met luchtwegklachten. Het is cruciaal om deze groep mensen allemaal te kunnen blijven testen. Daarom werken VWS, de GGD’en en de laboratoria, aan het vergroten van hun testcapaciteit. De komende weken en maanden wordt de capaciteit overal verder uitgebreid met het oog op de verwachte groei van het aantal mensen met luchtwegklachten in het najaar.

Door: Nationale Zorggids