Normal_rss_entry-246402

De GGD'en vinden het geen goed idee om mensen zonder coronasymptomen te testen wanneer zij in beeld komen door de app CoronaMelder. Dat meldden onderzoekers, nadat de app in vijf regio's werd getest.

Volgens de onderzoekers draagt "de onduidelijkheid over en late aankondiging van asymptomatisch testen" niet bij aan het draagvlak voor de app. GGD'en zijn dan ook "positief kritisch" over de CoronaMelder als aanvulling op het bron- en contactonderzoek.

Meerwaarde van testen zonder klachten

Zorgminister Hugo de Jonge schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat onderzocht wordt wat de meerwaarde is van testen zonder klachten. Afhankelijk hiervan worden de richtlijnen landelijk aangepast. Voor de app zullen dezelfde richtlijnen gelden als die men landelijk hanteert.

In de regio's waar de proef met de app liep, werd tussen 20 en 26 augustus ruim 50 procent meer getest dan in de week ervoor. In andere regio's lag dit gemiddeld op 30 procent. Landelijk staat de testcapaciteit al onder grote druk. Vrijdag kondigde De Jonge aan dat Duitsland kan bijspringen met het testen in Nederland.

Door: ANP