Normal_rss_entry-246372

Het coronavaccin dat farmaceut Johnson & Johnson (J&J) bij dochterbedrijf Janssen in Leiden ontwikkelt, wordt getest op Nederlanders, Spanjaarden en Duitsers. In Nederland worden 135 mensen getest in de ziekenhuizen van Utrecht, Leiden en Groningen, laat een woordvoerster van Janssen weten. De procedure om vrijwilligers te rekruteren is nu gestart. Eind september krijgen zij het vaccin toegediend.

De rekrutering loopt via de studiecentra waarmee Janssen samenwerkt. Daar worden de standaardprocedures voor rekrutering van proefpersonen voor klinisch onderzoek voor gevolgd. De tests in Spanje beginnen vanaf volgende week, heeft de Spaanse overheid laten weten.

De proefpersonen worden in Nederland een jaar gevolgd, aldus de zegsvrouw van Janssen. "We zijn ook benieuwd naar de langetermijneffecten van het vaccin." In totaal worden 550 gezonde mensen tussen de 18 en 55 jaar maar ook ouder dan 65 jaar getest in de drie Europese landen, waaronder 190 mensen in Spanje.

Optimale doseringen

De farmaceut maakte eerder bekend het vaccin te willen testen op tot wel 60.000 mensen. Dat zijn er veel meer dan de 30.000 waarop andere vaccinontwikkelaars, waaronder Moderna, Pfizer en AstraZeneca, gaan testen.

Doel van de test is het vaststellen dat het vaccin veilig is voor mensen, effectief is en een duurzaam effect heeft. Ook moet in de test worden vastgesteld wat de optimale doseringen voor het vaccin zijn. Momenteel loopt al een eerdere test van het vaccin op mensen, in de Verenigde Staten en België. Daar kwamen deze week Chili, Argentinië en Peru bij voor testen in Latijns-Amerika.

Johnson & Johnson kreeg al diverse orders voor zijn vaccin in het geval dat het middel effectief blijkt tegen het coronavirus. Wereldwijd worden meer dan 150 coronavaccins ontwikkeld en getest. Daarvan worden dertig op mensen getest.

Door: ANP