Normal_ouderen_ouderenzorg

Medewerkers in verpleeghuizen moeten mondkapjes dragen en verpleeghuizen waar iemand besmet is met het coronavirus moeten iedere week alle medewerkers en bewoners testen, maakte het kabinet vorige week bekend. Ouderenbond ANBO is blij dat er geluisterd wordt naar haar advies om beschermende middelen in te zetten en frequenter te testen, maar zet grote vraagtekens bij de uitvoering van deze nieuwe maatregelen. En vindt dat ook in de thuiszorg preventief beschermende middelen moeten worden ingezet. Dit meldt ANBO in een persbericht via EZPress. 

Al enige tijd is duidelijk dat de GGD’s te weinig testcapaciteit hebben en ook te weinig menskracht hebben om de testen uit te voeren. Al eerder trok ANBO aan de bel omdat GGD-en alleen bij hoge uitzondering mensen die niet mobiel zijn, thuis testen. Ook daar ontbreekt capaciteit voor.

Continüiteit van zorg in gevaar

“Wij vragen ons af hoe het kabinet deze nieuwe maatregelen wil gaan uitvoeren. Het idee is goed, maar qua uitvoering lijkt het ons op dit moment niet haalbaar”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. Daarnaast maakt de ouderenbond zich zorgen over het feit dat het soms meerdere dagen duurt voordat de resultaten van een coronatest bekend zijn. “Wat als zorgmedewerkers getest worden omdat iemand in het verpleeghuis waar zij werken, besmet is. En zij vervolgens niet kunnen werken totdat bekend is of zij corona hebben of niet? Dat brengt de continuïteit van zorg in gevaar en dat kan wat ons betreft echt niet.”

Ook in de thuiszorg beschermende middelen

Al eerder gaf ANBO aan dat het belangrijk is dat er niet alleen in verpleeghuizen, maar ook in de thuiszorg preventief beschermende middelen worden ingezet “We roepen het kabinet hierbij nogmaals op dat mogelijk te maken.”

Door: Nationale Zorggids