Flink meer nieuwe coronabesmettingen dan afgelopen week

Afgelopen week meldden de GGD’en 5.425 nieuwe personen die positief testten op corona. Daarmee is het aantal nieuw gemelde personen met corona veel hoger dan afgelopen toen er een stijging van 3.597 nieuwe besmettingen was. In het hele land nam het aantal positief geteste mensen toe, maar de grootste stijgingen waren in Noord- en Zuid-Holland. Dit meldt RIVM. 

In alle leeftijdscategorieën is een stijging zichtbaar, maar de grootste stijging vond wederom plaats onder mensen tussen de 20 en 40 jaar. De meesten raakten thuis besmet. Behalve de thuissituatie worden ook familie, kennissen en vakanties veel genoemd als setting van besmetting.

Geen significante stijging gerelateerd aan scholen

In het hele land zijn de scholen weer open. Er is geen significante stijging te zien van het aantal patiënten die gerelateerd is aan de verspreiding op scholen. Bij enkele bekende clusters op schollen hebben vooral volwassenen andere volwassenen besmet.

Tussen 31 augustus tot en met 7 september lieten 180.182 mensen zich testen bij een testlocatie van de GGd’en. In de week hiervoor lieten 163.572 mensen zich testen. Van de personen die zich afgelopen week lieten testen en waarvan de uitslag bekend is, heeft 2,8 procent een positieve uitslag. In de week hiervoor was dit 2,2 procent. In de regio Haaglanden lag het percentage positieve uitslagen op 7,4 procent.

Ziekenhuisopnames, intensive care en overlijdens

Van 2 tot en met 8 september zijn 43 mensen bij de GGD’en gemeld die met corona zijn opgenomen in het ziekenhuis. In de week hiervoor waren dit 57 patiënten. Stichting NICE meldde afgelopen week 89 nieuwe opnames op de verpleegafdelingen in ziekenhuizen. De week daarvoor waren dat er 65. Op de intensive cares zijn negentien nieuwe opnames geregistreerd. De week ervoor waren dit er elf.

Reproductiegetal ietwat gestegen

Vergeleken met vorige week is het reproductiegetal gestegen van 1 naar 1,17. Het getal laat zien hoeveel andere mensen één persoon met het nieuwe coronavirus gemiddeld besmet. Dit betekent dat honderd mensen die besmet zijn met corona samen leiden tot 117 andere besmettingen.

Door: Nationale Zorggids