Normal_vaccineren_inenten_prik

Rijke landen waar in totaal 13 procent van de wereldbevolking woont, hebben volgens Oxfam al de helft van de coronavaccins opgekocht voor ze zijn gemaakt. De mensenrechtenorganisatie waarschuwt dat hierdoor zeker twee derde van de wereldbevolking pas in 2022 toegang krijgt tot een vaccin.

Doordat rijke landen 51 procent van de vaccins opkopen, vissen veel armere landen achter het net, stelt Oxfam. "Zelfs in het enorm onwaarschijnlijke geval dat alle vijf veelbelovende vaccins een succes worden, dan nog zit een groot deel van de wereld tot 2022 zonder vaccin."

Vaccin gratis beschikbaar

Oxfam waarschuwt dat het vaccin niet goed verdeeld wordt op de dag dat de ministers van Financiën van de G20-landen samenkomen voor overleg over het coronavirus. De mensenrechtenorganisatie roept landen en grote farmaceutische bedrijven op om het vaccin gratis beschikbaar te maken voor iedereen. De prijzen die nu worden genoemd voor een inenting, vanaf 10 euro tot ongeveer 33 euro, zouden er volgens Oxfam voor zorgen dat arme mensen zich niet kunnen laten inenten.

"Een gratis vaccin is alleen mogelijk als de grote farmaceuten toestaan dat vaccins wereldwijd op grote schaal worden gemaakt en als ze hun kennis delen", aldus Oxfam in een verklaring.

Door: ANP