Normal_rss_entry-250243

Feestende voetbalsupporters die op een plein naar de wedstrijd van Willem II tegen Rangers FC keken, hebben zich "heel onverantwoord" gedragen, vindt coronaminister Hugo de Jonge. "Dit is de snelste manier om onze vrijheid weer kwijt te raken", zegt de bewindsman over de honderden supporters die zich niet aan de coronaregels hielden.

"Ik denk dat iedereen die de beelden heeft gezien, tot de conclusie moet komen dat het onverantwoord is", zegt De Jonge op de dag na de Willem II-wedstrijd. "Schreeuwen doe je maar voor je eigen tv." Als mensen zich op deze manier gaan gedragen, moeten ze de "verworven vrijheden" weer inleveren.

De bewindsman benadrukt dat de verantwoordelijkheid in de eerste plaats ligt bij mensen zelf, niet bij de burgemeester of het kabinet. Toch zinspeelde hij op extra maatregelen om de tweede golf zoveel mogelijk tegen te gaan. "We zien gewoon dat het niet de goede kant op gaat. We houden de vinger aan de pols en op alle momenten nemen we de maatregelen die op dat moment nodig zijn."

Zorgelijk

Ook sportminister Tamara van Ark vindt het "heel zorgelijk wat daar gebeurde. Ik hoop echt dat de mensen zich aan de afspraken houden, want het zou gewoon hartstikke zonde zijn als we moeten terugschakelen."

Er mogen weer fans in het voetbalstadion komen. Dan moeten ze onder meer afstand houden en niet schreeuwen en zingen. Aan deze regels hielden de supporters in de Brabantse stad zich op het plein niet.

Gevolgen

De Veiligheidsregio en de KNVB gaan erover of het gedrag van de supporters gevolgen moet hebben, zei Van Ark. De supporters schreeuwden en stonden veel te dicht op elkaar. "Hou je aan de regels, dan kunnen we blijven genieten van de sport", aldus Van Ark.

"De beelden die ik gezien heb, dat is duidelijk onverantwoord. Daar kunnen we heel kort over zijn", reageerde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) die over de naleving van de coronaregels gaat. Hij wil verder niet op de zaak ingaan en zich niet mengen in de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Door: ANP