Normal_rss_entry-251174

Zorgminister Hugo de Jonge denkt dat het "een kwestie van even wennen " is voordat Nederland massaal het advies opvolgt om in openbare gelegenheden binnen een mondkapje te dragen. "Als het nodig blijkt op enig moment, dan kan het altijd nog een verplichtender vormgeving krijgen, maar laten we het eerst eens op deze manier doen."

Het kabinet verzette zich lang tegen het gebruik van mondkapjes in de strijd tegen het coronavirus. De maatregel zou schijnveiligheid bieden en de naleving van belangrijkere regels, met name de 1,5 meter afstand, in de weg kunnen staan. Tijdens een coronadebat deze week week kwam premier Mark Rutte, op aandringen van vrijwel de gehele Tweede Kamer, toch met een dringend advies om in de openbare binnenruimte mondkapjes te dragen.

Niet altijd verplichten 

Justitieminister Ferd Grapperhaus ziet voorlopig nog niets in een draagplicht. "Laten we nou eerst met elkaar gewoon dit dringende advies doen", zegt hij. "Je hoeft niet altijd iets in de wet verplicht te stellen, met straf en dergelijken." Bovendien houden volgens de bewindsman veel mensen zich aan dat advies.

Aan het verplicht stellen van mondkapjes zitten bovendien behoorlijk wat haken en ogen. "Om een verplichting op te leggen, zouden we echt de wet moeten aanpassen", aldus Grapperhaus. "Dan krijg je wel een discussie over grondrechten en dergelijken die toch echt wat moeilijker ligt."

Door: ANP