Normal_rss_entry-251552

Als het aantal coronabesmettingen in de komende dagen niet begint te dalen, is het misschien nodig om extra maatregelen te nemen. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, maandag gezegd. Over de inhoud van de mogelijke maatregelen wil Kuipers niet speculeren.

Iets meer dan een week geleden gingen in acht regio's coronamaatregelen in en werden de beperkingen in de grote steden aangescherpt. Toen telde Nederland minder dan 3.000 positieve tests per dag, inmiddels is dat opgelopen naar ongeveer 4.000.

'Niemand zit op totale lockdown te wachten'

"Als het aantal besmettingen verder omhoog gaat, zijn de huidige maatregelen niet voldoende om dat naar beneden te brengen. Ondanks de maatregelen ging het cijfer tot en met zondag omhoog, en je wilt het graag terug zien lopen", aldus Kuipers. Op een totale lockdown "waarbij alle scholen dichtgaan en universiteiten sluiten, zit helemaal niemand te wachten".

892 coronapatiënten in ziekenhuizen 

Ziekenhuizen behandelen maandag 892 coronapatiënten, 82 meer dan op zondag. Op de verpleegafdelingen liggen 715 mensen vanwege het coronavirus. Dat zijn er 68 meer dan op zondag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg van 163 naar 177. Kuipers: "We hebben een aantal dagen een iets lagere stijging gehad dan verwacht, nu een grotere toename dan gedacht. Een hogere stijging na een lagere stijging past bij het beeld. We verwachten in de komende dagen meer dan duizend patiënten te hebben."

Door: Nationale Zorggids