Normal_pexels-cottonbro-3951600

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week. 

Maandag: 5 procent coronapatiënten na halfjaar klachtenvrij

Vrijwel alle coronapatiënten (95 procent) hebben een halfjaar na hun besmetting nog gezondheidsklachten. Meer dan de helft (55 procent) heeft zes of meer klachten en ruim 90 procent zegt nog hinder te ondervinden van meer dan één symptoom. Vermoeidheid, kortademigheid en spierpijn zijn de meest genoemde klachten.

Dinsdag: virusremmer remdesivir niet meer leverbaar aan ziekenhuizen

De virusremmer remdesivir was tussen zondag en dinsdag niet meer leverbaar aan ziekenhuizen. De voorraad die het RIVM voor Nederland beheerde, was tijdelijk op. Het medicijn wordt gebruikt bij ernstig zieke coronapatiënten. Gelukkig was de voorraad aan het einde van de dag weer aangevuld.

Woensdag: grote aanwas coronapatiënten maakt overplaatsen lastig

De aanwas van coronapatiënten in ziekenhuizen in de Randstad is zo groot dat het niet goed lukt om ze snel over te plaatsen naar andere regio's. "In de Randstad is een hele hoge instroom coronapatiënten, substantieel hoger dan in de rest van het land. Als een groep patiënten verplaatst is, heb je alweer nieuwe aanwas. Het is een continuproces", liet een woordvoerder van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding woensdag weten.

Donderdag: zorgpersoneel moet gezicht beschermen

Donderdag kwam een nieuwe richtlijn van de Federatie Medisch Specialisten uit. Daarin staat dat artsen en verpleegkundigen voortaan hun gezicht moeten afschermen wanneer ze nauw contact hebben met een patienten zonder coronasymptomen. De zorgmedewerkers kunnen een chirurgisch mondneusmasker gebruiken of kiezen voor een face shield. FMS scherpt de richtlijn aan omdat het aantal coronabesmettingen stijgt en artsen vragen stelden over persoonlijke beschermingsmiddelen.

Vrijdag: zoveelste dagrecord op een rij gevestigd

Sinds eind september wordt dagrecord na dagrecord gevestigd. Zo ook vrijdag toen er bijna 6.000 nieuwe coronabesmettingen bij kwamen. Met name in de Randstad neemt het aantal mensen met coronavirus fors toe. 

Door: Nationale Zorggids