Normal_corona-5174671_640

Onderzoekers van Leids Universitair Medisch Centrum en Erasmus MC gaan samen met Sanquin onderzoeken of het toedienen van plasma van ex-coronapatiënten leidt tot een sneller herstel en minder ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Het onderzoek richt zich specifiek op patiënten die nog niet zijn opgenomen in het ziekenhuis. Als deze behandeling effectief blijkt, kan ze helpen om het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten te beperken. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door ZonMw, in het kader van het COVID-19 programma. Dit meldt Erasmus MC. 

Uit onderzoek van het Erasmus MC eerder dit jaar bleek dat coronapatiënten gemiddeld al 10 dagen ziek zijn als ze worden opgenomen. Op dat moment maken ze meestal zelf al antistoffen aan, waardoor toediening van plasma met antistoffen waarschijnlijk minder zin heeft. Dat onderzoek is gestopt en de inzichten uit die eerste studie maakten het mogelijk deze nieuwe studie uit te werken.

In het onderzoek dat maandag start, krijgt één groep patiënten plasma met antistoffen via een infuus en krijgt een tweede groep, de controlegroep, plasma zonder antistoffen tegen het coronavirus. Dit is noodzakelijk om de werkzaamheid van plasma betrouwbaar te kunnen onderzoeken.

Risicogroep ernstig verloop corona

In totaal worden bijna zevenhonderd deelnemers uit heel Nederland gezocht, die maximaal 7 dagen ziek zijn. Zij moeten minsten 70 jaar oud zijn, of tussen de 50 en 69 jaar en daarnaast tot een risicogroep voor een ernstig verloop van corona behoren. De onderzoekers richten zich op deze doelgroep omdat bij jongere patiënten een effect van de behandeling moeilijk valt aan te tonen. Bij hen is een ernstig verloop van corona namelijk uitzonderlijk.

Onderzoek in meerdere ziekenhuizen

“Alleen met de hulp van een groot netwerk aan deelnemende ziekenhuizen en zelfverwijzingen van patiënten of doorverwijzingen door huisartsen en GGD’en kan de studie een succes worden. Daar werd en wordt hard aan gewerkt. De studie zal daarom na de start in het Erasmus MC en LUMC ook in andere ziekenhuizen starten zodat de inclusie zo snel mogelijk op snelheid komt en de patiënten zo veel mogelijk in hun regio kunnen deelnemen, ” aldus Erasmus MC-onderzoeker Bart Rijnders.

Patiënten die willen nagaan of ze in aanmerking komen voor de studie kunnen terecht op de website www.cov-early.nl of www.coronaplasmastudie.nl. Ook (huis)artsen die er meer over willen weten vinden hier de nodige informatie. Een samenvatting van het studieprotocol verschijnt zo snel mogelijk op www.clinicaltrials.gov.

Door: Nationale Zorggids