Normal_corona_coronavirus

Het kabinet heeft dinsdagavond besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die ervoor moeten zorgen dat het aantal coronabesmettingen daalt. Dit doet het door in te grijpen op plaatsen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving. Dit meldt Rijksoverheid. 

Het allergrootste deel van de besmettingen kan voorkomen worden als iedereen met klachten zich laat testen, mensen met een positieve testuitslag thuisblijven en anderhalve meter afstand de norm blijft. Aan het coronadashboard is bovendien een routekaart met vier risiconiveaus toegevoegd waarbij voor iedereen duidelijk is welke maatregelen op welk moment nodig zijn. De app CoronaMelder fungeert als ondersteuning bij het bron- en contactonderzoek en er is aangescherpte wetgeving en handhaving.

Minder sociale contacten

Vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur gaat een striktere set landelijke maatregelen in. Zo mag men thuis maximaal drie personen per dag ontvangen en geldt voor binnenruimtes waar mensen zitten een maximum van dertig personen. Groepen binnen en buiten (los van de thuissituatie) bestaan uit maximaal vier personen van verschillende huishoudens.

Thuiswerken de norm

Thuiswerken blijft de norm, tenzij het echt niet anders kan. Iedereen vanaf 13 jaar wordt geacht een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes en in het openbaar vervoer. Ook in het voortgezet onderwijs, mbo en het hoger onderwijs draagt iedereen na vandaag een mondkapje buiten de les.

Horeca sluit

Alle horeca sluit, behalve de afhaalmogelijkheden. Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie. Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur en koopavonden worden afgeschaft. Levensmiddelenwinkels – supermarkten – mogen wel langer openblijven. Tussen 20.00 uur en 7.000 uur wordt er geen alcohol of softdrugs meer verkocht of bezorgd en is het ook niet toegestaan om dit op zak te hebben of nuttigen in de openbare ruimte.

Evenementen niet toegestaan

Evenementen zijn verboden, met uitzondering van markten voor levensmiddelen, beurzen en congressen, bioscopen en theaters, wedstrijden en betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.

Sportmogelijkheden beperkt

Sporten is slechts nog beperkt mogelijk. Iedereen vanaf 18 jaar mag alleen op 1,5 meter afstand van elkaar sporten, op individueel niveau of met maximaal vier personen. Wedstrijden zijn voorlopig afgeschaft, met uitzondering van topsporters met status in aangewezen locaties en voetballers van de Eredivisie en Eerste divisie.

Alleen noodzakelijke reizen

Uitstapjes dienen tot het minimum beperkt te worden en drukte moet vermeden worden. Reis zo min mogelijk en wie toch op vakantie gaat moet zoveel mogelijk op zijn vakantieadres blijven. Wie naar het buitenland gaat, moet de adviezen van Buitenlandse Zaken volgen.

Door: Nationale Zorggids