Normal_test-5434382_640

Even blazen en gelijk de uitslag krijgen van een negatieve coronatest. De Electronic Nose (E-nose) ‘SpiroNose’  wordt op korte termijn door de GGD ingezet om coronavirus-infecties uit te sluiten. Van alle mensen die zich laten testen, kan het apparaat een coronabesmetting in driekwart van de gevallen met zekerheid uitsluiten. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dit meldt het LUMC. 

Het bedrijf Breathomix heeft de ‘SpiroNose’ ontwikkeld. Een blaastest die kan vaststellen of iemand besmet is met het coronavirus. Het apparaat detecteert deeltjes in lucht die mensen uitademen. De lucht die zieke mensen uitademen is namelijk anders dan die van gezonde mensen.

In een teststraat van de GGS Amsterdam zijn ruim 1800 mensen getest. Bij driekwart van de mensen kon direct vastgesteld worden dat er geen sprake was van een coronabesmetting. Bij ongeveer een kwart van de mensen kon het apparaat de aanwezigheid van het virus niet uitsluiten, zij moesten hiervoor nog een vervolgtest ondergaan.

Honderden apparaten besteld 

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft inmiddels honderden apparaten besteld bij Breathomix, die in eerste instantie ingezet zullen worden in de teststraten van de GGD. Ondanks dat de test niet in alle gevallen zekerheid biedt, moet de SpiroNose als screeningsinstrument kostbare tijdswinst opleveren. “De test geeft binnen enkele seconden uitsluitsel, in plaats van enkele dagen”, vertelt Hans in 't Veen, longarts bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. “Hiermee hoeft driekwart van de mensen dan niet in quarantaine. Daarnaast is de test veel minder vervelend dan de swab, omdat je alleen maar hoeft te blazen. De SpiroNose is hiermee een belangrijke aanvulling op de testen die momenteel beschikbaar zijn.”

 

Door: Nationale Zorggids