Normal_pexels-pixabay-460257

Ruim zes maanden na de besmetting vertoont een deel van ex-patiënten nog steeds symptomen van het coronavirus. Hierbij gaat het voornamelijk om verlies of verandering van reuk en smaak. Dit meldt NOS.

Een aantal maanden na het verlies van reuk en smaak, krijgen sommige ex-coronapatienten te maken met reuk- en smaakvervorming. Zo ruikt bijvoorbeeld zweet naar uien, verliest koffie zijn smaak en zijn zoete dingen niet meer zoet.

Aantallen nog niet bekend

Het is niet bekend hoeveel patiënten hier last van hebben. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar reuk- en smaakverlies bij besmette personen. Er wordt geschat dat ongeveer twee derde van alle coronapatiënten te maken krijgt met tijdelijk reuk- en smaakverlies. Voor een klein aantal is dat verlies aanhoudend, maar om hoeveel personen dat gaat is nog onduidelijk.

Invloed op dagelijks leven

Aantasting van de reuk- en smaakzin kan grote invloed hebben op het dagelijks leven. Voedsel smaakt anders, je kunt bepaalde geuren niet meer waarnemen of andersom, je ruikt geuren die niet aanwezig zijn. Dat laatste fenomeen betreft geurhallucinaties, die ontstaan door het herstelproces van de zenuwen. Geurtraining kan volgens deskundigen helpen om het reukprobleem te verminderen. 

Ervaringen delen

Belangenvereniging Reuksmaakstoornis.nl heeft op haar site een pagina geplaatst met informatie voor mensen die besmet zijn (geweest) met het coronavirus. Het is belangrijk dat patiënten over hun ervaringen kunnen praten en daarom heeft de vereniging ook een Facebookgroep in het leven geroepen.

 

Door: Nationale Zorggids