Normal_corona-5174671_640

Dat de tweede coronagolf in Nederland is aangekomen blijkt tevens uit een toename aan antistoffen tegen het coronavirus bij bloeddonoren. Waar het percentage donoren met antistoffen in april nog op 2,7 procent stond, is dat nu gestegen naar 6,2 procent. Dit meldt De Telegraaf. 

Uit cijfers van bloedbank Sanquin blijkt dat er een stijging is in de hoeveelheid bloeddonoren bij wie antistoffen zijn aangetroffen. In de provincies Limburg en Brabant is de stijging het grootst. De percentages zijn het kleinst bij donoren uit de noordelijke provincies en de kop van Noord-Holland. Vooral bij jonge donors van 18 tot 40 jaar is een stijging te zien: meer dan 1 op de 10 donors hebben antistoffen in hun bloed. Dit strookt met het stijgende aantal besmettingen in deze leeftijdsgroep.

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid neemt de bloedbank plasma af bij donoren die het coronavirus hebben gehad. Hiervan worden ampullen gemaakt die als infuus toegediend kunnen worden bij kwetsbare hoogrisicogroepen. Deze ampullen antistoffen kunnen zowel preventief worden gebruikt als na vaststelling van een besmetting.
 

Door: Nationale Zorggids