Normal_vitamines

Drogisterijen als Etos en Kruidvat zien sinds de positieve berichtgeving over vitamine D en corona de verkoop van hun vitaminepotjes stijgen. Vorige week zag Kruidvat een stijging van 30 procent in de verkoop van vitamine D. Hoewel hoogleraar immunologie Huub Savelkoul zegt dat er voldoende bewijs is dat vitamine D effectief is tegen corona, zijn onder meer het Voedingscentrum en longarts Leon van den Toon niet 100 procent overtuigd. Zij missen het onweerlegbare bewijs. Dit meldt NOS. 

Het Voedingscentrum is op de hoogte van diverse studies naar vitamine D, corona en andere luchtweginfecties, maar het mist ‘onomstotelijke onderbouwing’. Het zou enkel gaan om observationele studies die de Gezondheidsraad niet doen overgaan tot een positief advies.

Niet snoeihard te stellen

Ook longarts Leon van den Toorn is nog niet overtuigd van de werking van vitamine D tegen corona. “Het blijft lastig om te stellen dat als je een vitamine D-tekort hebt, je daarmee ook een grotere kans hebt op een ernstig ziekteverloop na een coronabesmetting. Dat kunnen we niet snoeihard stellen.” Wel staat hij ervoor open om mensen in risicogroepen te adviseren om vitamine D te slikken. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 10 microgram voor kinderen en volwassenen en 20 microgram voor mensen van 70 jaar en ouder.

Door: Nationale Zorggids