Normal_corona_coronavirus

Hoewel de stijging van het aantal coronabesmettingen eindelijk is doorbroken, gaat de daling ervan te langzaam. Om overbelasting van personeel in ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van zorg voor alle patiënten te garanderen, moeten de cijfers sneller dalen. Het kabinet wil bovendien de weg terug naar meer vrijheden in het dagelijks leven bespoedigen en daarom is besloten om voor de komende twee weken, bovenop de geldende gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen. Dit meldt Rijksoverheid. 

Vanaf 19 november gaat Nederland terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Medio december beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg voor de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

Maatregelen thuis

Vanaf woensdag 4 november 22.000 uur tot en met woensdag 18 november gelden de volgende maatregelen thuis: voor groepen geldt dat thuis maximaal twee gasten per dag ontvangen mogen worden. Binnen (in een niet thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal twee personen van verschillende huishoudens. Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.

Mondkapje in openbare ruimtes 

Het kabinet raadt iedereen aan om zoveel mogelijk thuis te blijven, ook tijdens feestdagen. Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan en vermijd niet-noodzakelijke reizen. Wie met het openbaar vervoer reist of zich in een openbare ruimte bevindt, draagt een mondkapje. In het voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs draagt iedereen een mondkapje buiten de les. Alle publiek toegankelijke locaties zijn gesloten: musea, theaters, sexclubs, casino’s, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken zijn allemaal vanaf vanavond dicht.

Sporten aan banden gelegd

Sporten mag nog steeds, maar wel alleen op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan twee personen. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar, met uitzondering van topsporters met status en voetballers van de Eredivisie en Eerste divisie. Kinderen jonger dan 18 mogen in teamverband blijven sporten en wedstrijden onderling met teams van eigen club zijn toegestaan. Groepslessen in sportscholen zijn verboden.

Door: Nationale Zorggids