Normal_coronavirus_corona_covid

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: mensen in de zorg vragen met actie #ditismijnzorg om steun

Artsen, verplegers en anderen die in de zorg werken, vroegen het publiek maandag om steun. Ze begonnen op die dag de campagne #ditismijnzorg, waarbij ze over hun werk vertellen en mensen vragen zich te houden aan de coronamaatregelen. Op duizenden plekken zijn nu posters van de actie te zien.

Dinsdag: duizenden mensen met en zonder zorgachtergrond melden zich voor de zorg

Bijna zesduizend mensen hadden dinsdag gereageerd op de oproep Extra handen voor de zorg om de zorg een helpende hand te bieden. 4.700 van hen hebben geen zorgachtergrond, maar meer dan duizend reageerders hebben dat wel.

Woensdag: gedeeltelijke lockdown twee weken lang verzwaard

De stijging van het aantal coronabesmettingen leek even doorbroken, maar het gaat niet snel genoeg. Om overbelasting van ziekenhuispersoneel te voorkomen en de kwaliteit van de zorg voor iedereen te garanderen, moeten de cijfers sneller dalen. Daarom kwam het kabinet deze week met zwaardere maatregelen die twee weken lang gelden.

Donderdag: coronacrisis ook impact op banenafspraak

De coronacrisis heeft ook impact op de banenafspraak. Het aantal banen hierbinnen is flink afgenomen en dat is nieuw. Een daling in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal is sinds de invoering van de afspraak nooit eerder voorgekomen.

Vrijdag: fraude met coronaverklaring ‘schandalig’

Ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus gaan kijken of er iets gedaan kan worden aan de valse coronaverklaringen die oplichters op sociale media aanbieden. “Het is schandalig dat mensen kennelijk zo’n mogelijkheid gebruiken om daar misbruik van te maken”, zegt De Jonge hierover. Op de coronaverklaringen staat dat iemand negatief getest is op corona zonder dat diegene daadwerkelijk een test heeft ondergaan. Zo’n vervalste verklaring kan de koper – voor slechts een paar tientjes – gebruiken om mee naar het buitenland te gaan.

Door: Nationale Zorggids